Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cosette Chichirău, deputat USR: România capătă încredere că poate scăpa de corupție

cosette_chichirau.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Cosette Chichirău

Abrogarea ordonanței este un pas bun, dar populația și-a pierdut încrederea în acest guvern, care poate încerca din nou, oricând, pe căi mai puțin vizibile, să-și atingă scopurile, așa că strada va continua să ceară cel puțin demisia ministrului justiției, dacă nu și a premierului Grindeanu, spune la RFI deputatul Uniunii Salvați România (USR) Cosette Chichirău.

Ideea este că populația nu mai are încredere în Guvern, cel puțin în primul ministru și în ministrul justiției, pentru că ei au făcut posibil acest act. Există temerea că, dacă nu au reușit acum, își vor atinge scopurile în viitor, pe alte căi, poate mai puțin vizibile. S-a vehiculat acest exemplu: Hoțul este prins și spune: Eu nu sunt vinovat pentru că am dat înapoi tot ce am furat... Nu mi se pare corect și cred că în continuare strada va cere acest lucru, cel puțin demisia ministrului justiției, Florin Iordache, cât și, probabil, demisia primului ministru. Pentru că primul ministru, așa cum reiese din stenograma declasificată, a trecut priin această ordonanță mecanic, doar întrebând ”Aveți toate avizele? Da, bine, aprobat”. Și chiar dacă a fost mințit, pentru că nu existau toate avizele, are totuși o răspundere.

Credeți că prin moțiunea de cenzură veți reuși să răsturnați guvernul?

Evident, nu știm dacă va trece, în Parlament există o majoritate, dar vrem ca această moțiune să fie un semnal foarte foarte puternic  că cineva trebuie să-și asume răspunderea, nu se poate merge înainte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Cum apreciați protestul de la Cotroceni? Ar putea să existe un mesaj unificator?

Este foarte greu de emis un astfel de mesaj mai ales că acum toate puterile statului sunt angajate într-o luptă, puterea judecătorească este atacată, puterea a făcut ce a făcut cu ordonanțele, președinția este contestată de acest mic grup de protestatari...  Poate doar Parlamentul să aducă un mesaj unificator, care să spună ”vrem o guvernare corectă a României”. La USR am decis să transmitem mesajul că noi nu contestăm dreptul la guvernare al actualei majorități, dar vrem ca această majoritate să aibă mai presus de toate la inimă interesul general al românilor și nu interesul personal sau de partid.

Cum credeți că e văzută din străinătate situația din România?

Cred că există un sentiment de admirație, că democrația în România funcționează, este extraordinară. Așa am interpretat eu cel puțin ce am văzut la televiziunile internaționale.

Ce a câștigat și ce a pierdut România din 31 ianuarie și până cum?

A câștigat încredere în sine cred eu, protestele de stradă au fost foarte pașnice, cu excepția incidentelor cu ultrașii, au fost niște proteste frumoase, creative, artistice, au ieșit și copii... cred că este vorba de o încredere extraordinară pe care o capătă România de a scăpa de corupție, de a fi o democrație reală. Ce a pierdut – a pierdut încrederea într-un guvern nou format; alegerile au fost pe 11 decembrie, mult prea devreme ca să avem evenimente de o asemenea amploare.

 
Cosette Chichirău, deputat USR despre scandalul ordonanțelor (Audio)