Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CEO-ul Raiffeisen la RFI, despre anchetarea multinaţionalelor: Diversiune printr-un posibil naționalism

steven_van_groningen.jpg

Sursa imaginii: 
www.facebook.com/stevenvangroningen

Folosirea unor bunuri ale unei societăţi comerciale în scop propriu sau al unei alte persoane ar putea constitui, susţine preşedintele pentru controlul SRI, Adrian Ţuţuianu, o infracţiune. Mai departe, insistă senatorul Ţuţuianu, instituţiile statului trebuie să lămurească o eventuală implicare a companiilor multinaţionale în protestele din aceste zile. Discuţiile pe această temă au luat amploare după ce în Piaţa Victorei, la protestul din faţa guvernului, a fost fotografiat şi CEO-ul băncii Raiffeisen, Steven van Groningen. El răspunde, la RFI, că a fost vorba de o decizie personală şi că a făcut ce a simţit. Un drept pe care, insistă şeful Raiffeisen, îl are fiecare angajat.

Pasarea unei responsabilităţi către multinaţionale şi ameninţarea cu anumite controale ar putea fi o diversiune, o încercare de a aduce în faţă elemental naţionalist. Este, în egală măsură şi o insultă la adresa Pieţei, spune Steven van Groningen:

Steven van Groningen: Cum poate să fie infracțiune atunci când este vorba despre o proprietate personală a unei firme? Este infracțiune doar dacă este folosită în scop ilegal. Înțeleg că unii caută explicații ce merg dincolo de faptul că Guvernul  a luat niște măsuri ce nu au căzut bine populației. Înțeleg acuzațiile, dar evident că nu poate fi vorba despre o lovitură de stat sau o chestiune de securitate națională. Cred că este invers. Părerea mea este că cetățenii au ieșit în stradă pentru că au văzut că nu le sunt respectate drepturile și că se fac ordonanțe de urgență pentru cineva, fără să fie urgent. Acest lucru i-a scos în stradă. Este mai mult o diversiune

Reporter: O diversiune din partea PSD care ar încerca să distragă atenția? Sau cum explicați că s-a ajuns la multinaționale?

S.G: Printr-un posibil naționalism. Este în vogă. Sunt acuzații fără fundament. Este și o insultă față de cei care sunt în piață. Din ce am văzut, oamenii din piață erau oameni care știau ce fac.Erau acolo din proprie inițiativă. Cred că nu arată foarte mult respect atunci când spui că au fost manipulați de o altă forță.

Rep: Prezența dumneavoastră în piață a provocat rumoare. Cum justificați?

S.G: Am fost ca persoană fizică. Cei din familia mea sunt români. Am doi copii născuți români. Soția mea este româncă. S-au dus în piață. Evident că m-am dus cu ei. Ca tată, mă interesează viitorul lor. Dacă au ales un viitor în România, atunci îmi pasă și de viitorul țării. Locuiesc aici de 20 de ani. Nu pot spune că nu îmi pasă de ce se întâmplă cu oamenii cu care interacționez în fiecare zi. Prezența mea în piață a fost bazată pe o decizie personală. Este simplu. Am făcut ce am simțit că este de făcut.

Dacă vrea să vină cineva în control, este binevenit

Rep: A fost prezent în piață în aceste zile vreun angajat al băncii la care lucrați în timpul orelor de serviciu? 

S.G: Nu am de unde să știu. Avem 5.500 de angajați. Nu suntem o organizație paranoică, care vrea să știe de la fiecare angajat, în fiecare minut, unde este. 

Rep: S-a dat vreo directivă internă sau ceva asemănător care să permită, eventual, angajaților să meargă la protest în timpul programului dacă vor să o facă?

S.G: Nu. Mi se pare ridicol. Fiecare angajat are viața lui privată. Cine ce votează sau ce face în timpul liber este treaba lor. Nu este treaba noastră ca angajator. 

Rep: Oficial, cum se poziționează compania la care lucrați față de legile pe care a încercat să le treacă Guvernul? De ce?

S.G: Ca bancă nu avem niciun fel de poziție individuală sau separată. 

Rep: Vă întreb pentru că mai multe camere de comerț au spus răspicat că dezincriminarea abuzului în serviciu poate aduce atingere mediului de business. 

S.G: Și noi suntem membri ai organizațiilor pe care le-ați menționat. Raspunsul lor este implicit și un răspuns la intrebarea dumneavoastră.

Rep: Ce aveți în vedere în viitorul apropiat dacă încep controale la multinaționale?

S.G: Avem în mod regulat controale de la toate autoritățile care ne supraveghează. Avem controale de la fisc, de la Banca Națională, de la inspectoratul muncii, dar și de la altele instituții. Dacă vrea să vină cineva în control, este binevenit. 

Riscuri pe termen lung

Rep: Vă așteptați la șicane din partea Guvernului?

S.G: Sper că nu vor fi. Ceea ce ne trebuie în România este un dialog. Trebuie să discutăm deschis despre problemele pe care le avem în societate. Acest lucru ne trebuie, nu acuzații fără acoperire în stânga și în dreapta. Este clar că Guvernul a recepționat niște mesaje de îngrijorare din unele părți, dar și de încurajare din alte părți. Rămâne de văzut cu ieșim din criză.

Rep: În cel mai rău caz, ce riscă România pe termen mediu și lung?

S.G: Procesul de convergență ar putea să fie afectat. Cred că toți ne dorim o Românie care să se apropie cât mai mult de media europeană, cel puțin. România poate să se dezvolte, dar doar în anumite condiții. Dacă acum crește prețul de finanțare, dacă scade apetitul pentru investiții străine, dacă continuăm să evităm discuțiile despre problemele importante din societate, nu cred că România își va atinge potențialul.

Rep: Veți mai ieși la proteste dacă ele vor continua?

S.G: Încă nu m-am hotărât. Să vedem ce fac copiii mei, soția mea și cum va fi programul meu. 

 

 
Ascultă AICI interviul integral cu Steven van Groningen: