Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Igor Dodon, în vizită la Bruxelles

dodon_2.jpg

Președintele R. Moldova Igor Dodon
Președintele R. Moldova Igor Dodon
Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Președintele moldovean, Igor Dodon efectuează o vizită de două zile la Bruxelles. Șeful statului va avea marți mai multe întrevederi cu oficiali europeni. Este prima sa vizită în capitala Belgiei, după ce a fost ales președinte al R.Moldova, în urma scrutinului prezidențial din 13 noiembrie. La mijlocul lunii ianuarie, aflat la Moscova, Igor Dodon a reiterat că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană ar putea fi anulat întrucât Republica Moldova nu ar avea nevoie de acest document, care nu a adus niciun beneficiu țării.

În cadrul vizitei, urmează să fie abordate subiecte legate de relațiile bilaterale, realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dar și ”deficiențele care ar fi evidente după doi ani de implementare”.„Reiterez, trebuie să cooperăm absolut cu toții. Totodată, această cooperare trebuie să aibă la bază interesele țării noastre Republica Moldova”, afirmă șeful statului.

Pe parcursul zilei de marți, Igor Dodon va avea întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă şi de securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Luni seara, Igor Dodon anunța pe pagina sa de Facebook că ar urma să se întâlnească și cu reprezentanții diasporei. A primit o solicitare de a desfășura o eventuală întrevedere la care ar urma să discute despre Republica Moldova, despre problemele și subiectele ”ce îi frământă pe cetățenii moldoveni, aflați peste hotare”.

 

Mesajele lui Dodon

Dacă la Chișinău, Igor Dodon dă asigurări că toate relațiile cu Uniunea Europeană vor fi păstrate, Acordul de Asociere nu va fi denunțat și va dezvolta ”colaborarea multidimensională cu Uniunea Europeană”,  la Moscova președintele pro-rus a ținut să sublinieze că, dacă în 2018 Partidul Socialiștilor obține majoritatea parlamentară, Acordul de Asociere cu UE va fi anulat și ar iniția în schimb o cooperare activă cu Uniunea Economică Eurasiatică. La scurt timp după declarațiile lui Dodon la Moscova, reprezentanții Comisiei Europene au anunțat că îl așteaptă cu nerăbdare pe Igor Dodon la Bruxelles. Urmează să vedem care va fi astăzi reacția oficialilor europeni.

În contextul vizitei lui Dodon, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu a declarat luni seara la ProTv că ”la Bruxelles este destul de clar jocul pe care îl face Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat cu Igor Dodon.”Oficialii europeni știu că Plahotniuc l-a ajutat pe Dodon să câștige în campania electorală. Este bine să avem relații bune în ambele părți, însă să sacrifici o astfel de oportunitate și să faci așa declarații iresponsabile cum a făcut domnul Dodon, nu e normal", este de părere Maia Sandu.

 

Agenda lui Dodon, fățiș pro-rusă și împotriva Acordului de Asociere cu UE

Agenda politică a lui Igor Dodon este fățiș pro-rusă și împotriva Acordului de Asociere cu UE, care din iulie 2016 este pe deplin în vigoare.”Acest acord prevede o zonă de liber schimb aprofundat și cuprinzător, care îi acordă Moldovei acces deplin la piața UE practic pentru toate produsele, iar Moldova are la dispoziție până la 10 ani pentru a proceda în mod similar, eliminând tarifele la importurile din UE”, se arată într-o analiză, publicată de Michael Emerson, expert al Centrului pentru Studii Politice Europene de la Bruxelles și Dionis Cenușă, expert al Centrului Analitic Expert-Grup.

Exporturile moldovenești spre Uniunea Europeană au crescut de la 444 milioane dolari SUA în anul 2005 la 1 mlrd 218 milioane dolari SUA în anul 2015, ceea ce reprezintă o creștere de 274%. În aceeași perioadă, exporturile moldovenești spre Rusia au scăzut de la 347 milioane dolari SUA la 241 milioane dolari SUA, ceea ce reprezintă o scădere de 30%. Exporturile moldovenești spre UE au crescut de la 1.103 milioane dolari SUA în anul 2012 până la 1.218 milioane dolari SUA în anul 2015, o creștere de 11%, pe când exporturile spre Rusia au fost în scădere.

”Motivele orientării spre UE sunt clare. UE deja liberaliza importurile din Moldova de prin anul 2006 (prin intermediul Sistemului Generalizat de Preferințe - GSP, GSP+) și, mai activ, după anul 2008 (Preferințele Comerciale Autonome), înainte de semnarea Acordului de Asociere. Între timp Rusia a preferat să procedeze invers și să sancționeze importurile din Moldova apelând la manipularea în scopuri politice cu standardele tehnice, în special fiind vorba de standarde privind siguranța produselor agricole (atât pentru cele de origine vegetală, cât și cele de origine animală)”.

Alegerea politică a Moscovei a fost că Moldova trebuie pedepsită dur pentru aprofundarea cooperării cu UE. Mai exact, în septembrie 2013 Rusia a interzis importul de vinuri moldovenești, în iulie 2014 a interzis importul de fructe și legume proaspete, iar în august 2014 a introdus taxe de import la 19 categorii de produse (contrar obligațiilor prevăzute de Acordul privind Zona de Comerț Liber din cadrul CSI, pe care ambele state l-au ratificat), susțin experții.