Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amnesty International acuză Siria de atrocități în masă

inchisoare.jpg

Închisoarea Saidnaya, din apropiere de Damasc
Sursa imaginii: 
Amnesty International/Forensic Architecture

Amnesty International acuză că un penitenciar militar autorizat la cel mai înalt nivel al conducerii siriene a dus la capăt în ultimii şase ani o ”campanie monstruoasă” de atrocităţi secrete, inclusiv spânzurarea în masă a peste 13.000 de persoane, transmite DPA.

Aceste spânzurări în masă au avut loc în cadrul unei ”campanii de execuţii extrajudiciare” coordonată direct de către reprezentanţii preşedintelui Bashar al-Assad la închisoarea Saidnaya, din apropiere de Damasc.

Gardienii asistau săptămânal - uneori chiar de două ori pe săptămână - la spânzurarea simultană a peste 50 de prizonieri, cei mai mulţi dintre aceştia fiind disidenţi şi oponenţi ai regimului Assad.

Cei mai mulţi erau condamnaţi de instanţe militare în urma unor mărturii forţate şi a unor procese grăbite, potrivit raportului.

Amnesty International a documentat cazuri de ”tortură repetată, precum şi de privare sistematică a accesului la hrană, apă, medicamente şi îngrijire medicală”, precizând că aceste practici pot fi catalogate drept crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Între timp, vicedirectoarea unui centru regional de cercetare al organizaţiei a explicat că această campanie ”viza distrugerea oricărei forme de disidenţă din randul populaţiei siriene”.