Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Jackie Kennedy, de la Emmy la Oscar

jackie1.jpg

Actrița Natalie Portman în rolul Jackie Kennedy, din filmul ”Jackie”, în regia lui Pablo Larraín
Image source: 
Cityplex

Nominalizările la premiile Oscar de anul acesta nu au ocolit un personaj istoric extrem de cunoscut și apreciat, Jackie Kennedy, evocată în filmul biografic Jackie prin intermediul actriței Natalie Portman, căreia i-a revenit nominalizarea pentru cea mai bună actriță în rol principal. Detalii interesante despre Prima Doamnă de la începutul anilor ‘60 la rubrica Accent pe istorie.

În plin sezon al Oscarurilor, istoria își face loc, ca de obicei, printre nominalizați. De data aceasta prin intermediul producției Jackie, care aduce în prim plan personajul Primei Doamne Jacqueline Kennedy și o nominalizare pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru Natalie Portman.

Știți, însă, că Jackie Kennedy a câștigat ea însăși un celebru premiu al excelenței, premiul Emmy?

După ce și-a terminat studiile, Jacqueline Bouvier, viitoare Kennedy, a lucrat pe post de reporter la publicația Washington Times-Herald. Se ocupa de subiecte variate, abordând atât teme economice, cât și politice sau sociale, iar printre persoanele pe care le-a intervievat s-a aflat și Richard Nixon, contracandidatul lui John F.Kennedy din alegerile prezidențiale din 1960. Alegeri al căror rezultat, de altfel, au transformt-o pe Jacqueline în Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii.

La scurt timp după ce cuplul prezidențial s-a mutat la Casa Albă, Jackie a inițiat un proces amplu de renovare a clădirii. Încă din 1941, când aceasta a vizitat construcția în calitate de turist împreună cu mama sa și cu sora sa, a avut de obiectat asupra aspectului reședinței prezidențiale, remarcând că aceasta arată mult prea modern pentru o clădire cu o istorie atât de bogată.

Atâția oameni vin să vadă Casa Albă și practic văd numai lucruri care datează din 1948 încoace, spunea Jacqueline într-un interviu pentru revista Life.

Prin urmare, timp de aproape un an, Prima Doamnă s-a ocupat de restaurarea Casei Albe. A creat un Comitet al Artelor Frumoase pentru Casa Albă, a adunat fonduri de la sponsori privați și a început să achiziționeze piese de mobilier cu semnificație istorică de la muzee sau de la colecționari de artă. Casa Albă a căpătat un aspect mult mai elegant, presărat de simboluri ale istoriei Americii care aminteau de personaje precum George Washington sau Abraham Lincoln.

Mai lipsea ceva: prezentarea Casei Albe publicului. Astfel, pe 14 februarie 1962 Jackie Kennedy a realizat un tur televizat al clădirii renovate, transmis de televiziunea CBS. Turul Casei Albe a adus în fața televizoarelor 56 de milioane de telespectatori, record în urma căruia Primei Doamne i s-a acordat un premiu Emmy.

Trofeul este expus în prezent în Librăria Prezidențială Kenndey, în timp ce filmul biografic Jackie rulează în cinematografele din țară, ambele martore ale istoriei, care continuă...

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 8 februarie 2016