Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poziții discutabile ale Ministerului Public și șefului CCR față de OUG 13

dorneanu.jpg

Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu
Președintele Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu
Sursa imaginii: 
ccr.ro

Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisiblă sesizarea Avocatului Poporului pe OUG 13 de modificare a Codului penal. Judecătorii Curții au luat această decizie pentru că ordonanţa intens contestată a fost abrogată. Între timp, Ministerul Public susține că actul normativ nu a produs niciun fel de efecte, deși o parte din ordonanță, cea care afecta denunțul și denunțătorul, a fost în vigoare pentru 5 zile. O poziție la fel de discutabilă privind acest aspect a fost exprimată și președintele CCR, Valer Dorneanu.

”Ordonanţa 13 a fost abrogată şi, din acest punct de vedere, noi nu putem constata admisibilitatea sesizării. În aceste condiţii, cu majoritate de voturi, am luat decizia respingerii sesizării ca devenită indamisibilă”, a afirmat Valer Dorneanu, referindu-se la sesizarea Avocatului Poporului.

”Acum pornim de la realitatea că OUG 13 nu există”, a subliniat preşedintele CCR.

”N-am găsit elemente care să fi fost deja aplicate, să fi produs efecte juridice. Dacă va exista aşa ceva, sigur vor exista remediile prevăzute de Constituţie şi de legea noastră de organizare”, a declarat Dorneanu.

Președintele CCR a mai explicat că judecătorii Curții s-au pronunţat în trecut pe acte normative abrogate, dar numai în cazul în care judecătorii au fost sesizaţi prin excepţie de neconstituţionalitate ridicată în timpul unui proces şi numai atunci când respectivul act normativ a produs efecte înainte de a fi abrogat.

Poziția șefului CCR este, însă, discutabilă întrucât OUG 13 de modificare a Codului penal a avut anumite secțiuni care au fost în vigoare 5 zile (în perioada 1-5 februarie), până când actul normativ a fost abrogat prin ordonanța 14.

La fel de neclară este și poziția Ministerului Public.” Decizia Curţii Constituţionale de respingere a sesizării pe Ordonanţa 13 confirmă că actul normativ nu a produs niciun fel de efecte”, a transmis Ministerul Public, în condițiile în care segmente din OUG 13 au fost în vigoare timp de 5 zile.

De menționat și un alt aspect important: CSM a explicat, zilele trecute, că OUG 13 va intra în vigoare în integralitate dacă ordonanța 14, care a abrobat-o pe cea precedentă, va fi respinsă prin vot de Parlament. Așadar, cu atât mai mult ar fi fost importantă o poziție din partea CCR, pe fond, asupra OUG 13, au explicat, pentru RFI, magistrați și avocați.

Nu se cunoaște deocamdată data exactă la care ordonanța de urgență 14 va fi supusă votului Parlamentului.