Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Afacerilor Europene, Ana Birchall, propusă interimar la Justiţie

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a fost propusă, joi, interimar în funcţia de ministru al Justiţiei, după demisia lui Florin Iordache. Interimatul poate fi de maximum 45 de zile.

ACTUALIZARE: Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, propusă interimar la Ministerul Justiţiei, afirmă, pe Facebook, că vrea să asigure bunul mers al justiţiei, alături de instituţiile cu atribuţii în domeniu, de societatea civilă şi de mass media şi doreşte să facă acest lucru transparent, alături şi de partenerii externi.

............................................................

"Premierul Sorin Mihai Grindeanu a transmis astăzi preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, propunerea de nominalizare a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministru interimar al Justiţiei. (...) Premierul a făcut această nominalizare în contextul în care, astăzi, Florin Iordache şi-a înaintat demisia din funcţia de ministru al Justiţiei", informează un comunicat de presă al Guvernului.

Florin Iordache a anunţat, joi, că demisionează din funcţia de ministru al Justiţiei, deşi toate iniţiativele asumate cât a fost în această funcţie sunt ”legale şi constituţionale”.

”De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră, toate iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-au aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentară. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei”, a declarat Florin Iordache, la Palatul Victoria.

Interimatul poate fi de maximum 45 de zile.

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie să decidă şi asupra noului ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu. În acest caz, nu a fost făcută o propunere de către PSD.

Cine e Ana Birchall?

Ana Birchall a urmat cursurile de masterat şi doctorat în drept la Yale Law School din SUA şi a lucrat ca avocat colaborator la firma de avocatură White & Case LLP din New York.

Ulterior, a lucrat la Ministerul Afacerilor Externe şi comisia pentru politică externă a Senatului, iar în intervalul iulie 2012- decembrie 2012 a fost consilier al premierului de atunci, Victor Ponta, apoi Înalt Reprezentant pentru afaceri europene şi parteneriat cu SUA.

Ea mai fost secretar şi apoi preşedinte al comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.