Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cr. Preda: La Bruxelles, Guvernul Grindeanu e văzut ca unul corupt. Reacția societății a trezit admirație

preda.jpg

Europarlamentarul independent Cristian Preda e unul din cei mai apreciați eurodeputați români
Europarlamentarul independent Cristian Preda e unul din cei mai apreciați eurodeputați români
Sursa imaginii: 
facebook.com

”Atât eurodeputații liberali, cât și cei socialiști privesc acum Guvernul de la București ca pe unul corupt”. Afirmația îi aparține europarlamentarului independent Cristian Preda. Într-un interviu acordat RFI, el spune că OUG 13 a fost o greșeală imensă, care nu poate fi reparată doar prin promisiunile premierului Grindeanu și prin demisia ministrului Justiției, Florin Iordache. ”Schimbarea întregii garnituri este singura soluție” e de părere Cristian Preda.

Cristian Preda: De la stânga la dreapta, toată lumea a spus că nu este în regulă să adopți o ordonanță de urgență cu care să ștergi delicte sau să împiedici condamnarea unor corupți. Guvernul de la București este privit ca unul corupt care încearcă să șteargă delictele.

Reporter: De către cine este privit în acest mod?

C.P: Cam toată lumea spune asta. Am discutat cu foarte mulți deputați socialiști și liberali din diverse partide europene și toți mi-au spus că nu sunt deloc solidari cu un asemenea guvern, legat de o cultură a impunității. Chiar a impunității la părtat, pentru ca șterg delictele și împiedică condamnarea pentru delicte grave de corupție.

l

Rep: Din ce cunoașteți dumneavoastră, domnule Cristian Preda, imaginea Guvernului României, în ciuda faptului că a fost abrogată ordonanța, a fost serios șifonată?

C.P: Este dezastruoasă. Nu am întâlnit niciun soclialist sau liberal, membri ai familiilor politice ce sunt și la București, care să spună că este de partea Guvernului. Toți s-au luat cu mâinile de cap și au spus că acestea nu sunt valorile lor. În schimb, ceea ce a trezit admirație în toate grupurile politice a fost reacția societății. Faptul că sute de mii de oameni se strâng atâtea zile la rând și spun că vor o guvernare corectă, reguli clare, ca nimeni să nu fie deasupra legii, o Românie europeană, a impresionat pe toată lumea. Mulți au asemănat mișcările din ultimele zile cu ceea ce s-a întâmplat în România în decembrie 1989. Dincolo de disprețul față de o guvernare corupă este și admirația pentru cetățeni, care își doresc să trăiască într-o lume fără corupție, cu reguli clare, o lume deschisă, simpatică. În piață, dincolo de poziția politică, vedem o lume liberă. Sunt oameni liberi, foarte imaginativi, care știu să ia peste picior gafele puterii, care știu să spună răspicat ce țară își doresc. Acest lucru a trezit admirație.

Rep: Și al căror protest a ajuns prin intermediul mass media în toate colțurile Europei și a fost apreciat. Vorbind despre prestația oficialilor români la Bruxelles, domnule Cristian Preda, cum ați aprecia-o? Îmi amintesc de luările de poziție ale domnului Meleșcanu, ale doamnei Birchall. Cum le-ați aprecia? Cam ce reacții ați văzut că au avut din partea celorlalți oficiali europeni?

C.P: Cred că a fost o gafă să îl trimiți la Bruxelles să explice pe Meleșcanu, unul dintre semnatarii proiectului ordonanței de urgență. Domnul Meleșcanu a fost, de la început, lipsit de orice credibilitate. Faptul că a încercat să transmită în Bruxelles și în țară un mesaj politic, cum că cineva ar vrea dărâmarea prin mijloace ilegale și ilegitime a Guvernului, este iarăși o gafă. Acest mesaj este fals. Toată lumea lumea a văzut că este vorba despre cu totul altceva, că este un protest împotriva corupției. Nimeni la Bruxelles nu a crezut mesajul domnului Meleșcanu. Am avut colegi care m-au întrebat din ce lume vine acest domn, dacă nu vede ceea ce am văzut cu toții. Nu era vorba despre dărâmarea unui guvern, așa cum a povestit domnul Meleșcanu. La fel, din ce a declarat doamna Birchall înțeleg că a încercat să corecteze percepția oficialilor europeni, ca și când acești oameni nu ar fi putut vedea cu ochii lor și nu ar fi ascultat din relatările presei internaționale care era miza protestelor, ce au spus, ce vor și ce vor spune în continuare oamenii. Sunt convins că, deși Guvernul a rămas neclintit, protestele vor continua. Dacă își imaginează cineva că Guvernul a câștigat această bătălie, se înșeală.

Rep: Privind din spre Bruxelles, domnule Preda, demisia Ministrului Justiției, domnul Florin Iordache, și retragerea anterioară a Ordonanței 13 sunt văzute ca acte suficiente de reparare a greșelii Guvernului Grindeanu?

C.P: Nu, pentru că Guvernul este solidar cu deciziile. În guvern nu există responsabilitate individuală. La origine, este domnul Iordache titular al portofoliului, dar responsabilitatea Guvernului este colectivă. Nu a făcut domnul Iordache enormitatea pe care o știm cu toții. Guvernul este solidar. Nu poți câștiga nici un gram de credibilitate dacă nu îți asumi în întregime greșeala. Faptul că domnul Grindeanu promite că nu se va mai întâmpla vădește că nu a înțeles care este rolul lui în toată această întreprindere. El este șeful Guvernului care a adoptat dezastruoasa ordonanță. Nu înțelege nici ce vrea strada. Strada nu vrea nici alegeri anticipate, nici răzbunare. Pur și simplu, strada vrea să vadă în Guvernul României oameni pe care îi duce capul și care sunt corecți. În acest moment, sute de mii de oameni din România și-au dat seama că avem în Guvern oameni care nu stau foarte bine cu mijloacele intelectuale elementare și care nici nu sunt corecți.

Rep: Dacă eventuala demitere a domnului Iordache și promisiunile domnului Grindeanu nu sunt suficiente, ce pas în plus ar putea face actuala putere?

C.P: Personal cred că este nevoie de o altă garnitură. Nimeni nu cere schimbarea majorității. Nimeni nu au spus acest lucru, nici în stradă, nici în Parlament, nici Președintele, nici partidele de opoziție. Niciunul dintre ele nu a spus că vrea să vină la putere. Înainte de toate, toată lumea așteaptă un guvern capabil. Dacă nu e capabil, nu este credibil.

Rep. În opinia dumneavoastră, domnul Grindeanu are șanse să mai recredibilizeze acest cabinet?

C.P: Nu prea are cum. Dânsul este oricum un necunoscut care pare picat din lună. Dincolo de faptul că șeful de partid al domniei sale ne-a spus de la început că va controla guvernul, iar șeful guvernului va fi o marionetă, domnul Grindeanu nu pare să fie stăpân pe mijloacele de care ai nevoie pentru a lua o decizie. De când a apărut și a devenit cunoscut publicului, nu ne-a lăsat să înțelegem, vreo clipă, că ar fi capabil, că ar dispune de instrumentele necesare pentru a lua decizii, pentru a conduce guvernul, pentru a da o linie executivului. Guvernul nu este un comitet de amici sau de prieteni. Guvernul este o instituție cu mecanisme, cu proceduri, cu decizii, care nu sunt ușoare, unde trebuie să te ducă mintea și să ai un minim curaj. Nu am văzut vreun semn care să ne convingă că lucrurile ar sta așa.

Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Preda:

 
Europarlamentarul independent Cristian Preda, despre Guvernul PSD și OUG 13