
Politică
Vicepreședintele PSD Mihai Chirica: PSD și-a pierdut din credibilitate. Respingerea OUG 14 ar fi o sinucidere în masă
chirica_1.jpg

Mihai Chirica: (...) În momentul de față, cred că PSD are șansa istorică să arate că nu numai modernizarae României este un lucru important pentru noi ca națiune, ci și modernizarea clasei politice. PSD la guvernare ar putea face acest lucru tocmai prin schimbarea modalităților de guvernare pe care toate guvernele și de stânga și de dreapta le-au avut până în momentul de față.
Reporter: Ce șanse de reformare credeți că are partidul din care încă faceți parte, domnule Mihai Chirica, în condițiile în care el este condus cu o mână de fier de domnul Liviu Dragnea? Mă puteți corecta dacă greșesc...
M.C: Domnul Liviu Dragnea are o metodă de condus care are în mare parte această ideologie a mâinii de fier, a vocii unice și a lucrurilor care se transmit printr-o singură cale de comunicare.
Rep: S-a văzut foarte clar și în această perioadă de criză. Numai dumneavoastră și încă câțiva membri ai PSD ați avut curajul de a avea o altă opinie...
M.C: Pe la noi, prin tradiția populară românească mai este o glumă, cum că mai schimbă și copiii părinții. Până la urmă, va trebui să găsim o cale de mijloc prin care să putem comunica firesc între generațiile care pot duce mai departe destinul unor partide. Procedura mâinii de fier a fost procedură care a dat rezultate. A dat rezultate și la PSD, dar și la alte partide. Să nu uităm felul în care conducea partidul domnul Băsescu, când domnul Boc nu era, după spusele tuturor, decât o marionetă în mâna unui șef de partid și ulterior șef de stat. La fel s-a mai întâmplat și în guvernările noastre, ale PSD. Atunci când domnul Năstate, în calitate de președinte de partid și ulterior de prim ministru, era singura voce a partidului. Între timp, România s-a modernizat. Mai ales după anul 2007, când integrarea europeană ne-a adus, în primul rând, într-o situație aproape conflictuală între două generații. (...)
Rep: Se va reforma și PSD în acest mod? Credeți că se va moderniza cu domnul Dragnea la conducere? Credeți în această reformare și modernizare a partidului?
M.C: Eu cred în această reformare și modernizare a partidului. Cu toate că acest cuvânt, „reformă”, a devenit aproape anacronic în România. Cred că și în grădinițe și în creșe se vorbește acum de reformă.
Rep: Putem folosi termenul modernizare. Dumneavoastră apreciați că se poate realiza modernizarea partidului cu domnul Dragnea la conducere?
M.C: Este o întrebare grea. Ține foarte mult și de atitudinea pe care domnul președinte Dragnea o va avea în continuare față de acest moment pe care l-am depășit cu toții. Până la urmă, putem spune că l-am depășit. Bineînțeles că am ieșit ciufuliți din toată această poveste. Nu poate nimeni să conteste faptul că noi ne-am întărit. Da, ne-am întărit conceptual, dar ca și credibilitate în fața electoratului nu ne-am întărit nici pe departe. Ca și credibilitate în fața românilor, dimpotrivă, am avut chiar de suferit. Dacă se poate sau nu moderniza partidul cu domnul Dragnea la putere depinde foarte mult și de domnul Dragnea. Contează felul în care va înțelege dumnealui să se adapteze la noua configurație a României de astăzi, a oamenilor care nu vin la vot, dar vor totuși să aibă un cuvânt de spus.
Rep: Nu credeți că ține la fel de mult și de ceilalți membri din PSD?
M.C: Cu siguranță ține în special de membrii PSD cu funcție de conducere și de membrii PSD care au curajul să se exprime liber. Nu trebuie să fie neapărat de fiecare dată împotriva unei idei. Poți să îți exprimi într-un mod cât se poate de rațional o părere despre un lucru care trebuie făcut împreună.
Rep: Vă așteptați să fiți exclus din partid în perioada următoare?
M.C: Este o întrebare la fel de bună, ca să nu spun importantă pentru destinul meu politic. Dacă am merge pe cutuma unor partide care nu au vrut să se modernizeze, de regulă o voce care a venit să anunțe că suntem în pragul unui dezastru și dacă nu ne mișcăm ne prăbușim, era o voce eliminată prin excludere din partid sau prin alte soluții. Cred că noi am depăși acest moment. Nu o spun tocmai pentru a-mi apăra o cauză personală. Într-un aplomb de imagine al partidului față de mine sau al unor conducătorilor de partid față de mine, personal și gândind matematic, eu nu aș avea de pierdut. Relația mea cu Partidul Social Democrat, cu stânga democratică, este o relație care s-a clădit. Nu a fost cumpărată și nu a fost impusă. A fost alegerea mea personală.
Rep: Domnule primar, ați resimțit în vreun fel în această perioadă presiuni de la conducerea PSD sau de la colegii dumneavoastră? A încercat cineva să vă reducă la tăcere?
M.C: Colegi de-ai mei de partid m-au contactat. Suntem oameni care gândim la fel. Unii sunt cu capacitatea de expunere mai mare, alții mai mică, dar care își dau seama că ne-am trezit câștigători într-o mare masă de oameni și acum ne dăm seama că conduita câștigătorului trebuie să fie total alta față de ceea ce ne imaginam noi până în prezent. Nu a încercat nimeni să mă reducă la tăcere, în sensul de a nu îmi putea exprima un punct de vedere. Ar însemna că acel cineva ar fi lipsit de orice dram de realism. Am rămas așa și nu mă voi schimba. Sunt un om care mă atașez de o echipă, dar nu în scopul de a-i degrada imaginea. Nu cred că am degradat imaginea acestei echipe. Cred că am reușit să aduc un punct de vedere rațional, într-o clipă în care rațiunea părea că se duce în altă parte.
Rep: V-au contactat colegi din opoziție în această perioadă după ce dumneavoastră ați luat această poziție?
M.C: (râde) Vorbiți despre opoziția politică sau despre opoziția din partid?
Rep: Vorbesc despre opoziția politică, despre celelalte partide care fac opoziție în Parlament?
M.C: Nu m-au contactat și nici nu ar îndrăzni. Mi-am structurat de la început apartenența la social democrație. Că m-au felicitat și mi-au spus că am fost curajos și că ei cred că am fost în trend-ul României de astăzi este altceva. Acestea s-au făcut într-o relație interumană, nicidecum în principiul de a coborî din PSD în brațele altui partid sau de a face un transfer de imagine în folosul altui partid.
Rep: Dacă legea nu ar spune, domnule Mihai Chirica, faptul că v-ați pierde mandatul de primar al Iașului, v-ați fi dat demisia din PSD în contextul acelor ordonanțe de urgență?
M.C: Nu mi-aș fi dat demisia din PSD. Mi-am pus această întrebare în fața oglinzii. Motivul este foarte simplu. Pentru mine Partidul Social Democrat chiar este o speranță că România se poate reforma în bine, dar nu pe calea prin care s-a întâmplat prin cele două decizii luate anterior. Prima decizie care nu mi s-a părut corectă este cea legată de Shhaideh, a doua cea legată de ordonanțe. Am avut curajul să o spun și prima dată și a doua oară. Nu am făcut-o într-un scop personal. Nu am urmărit și nu urmăresc ocuparea posturilor de conducere la nivelul central al Partidului Social Democrat. Am atât de multă muncă de făcut aici, încât nu aș vrea niciodată. Este vorba despre felul în care colegii mei de partid s-au uitat către mine și oamenii care ne-au acordat acel nivel de încredere. Am luat zeci, sute de mii de voturi la nivelul județului Iași, în condițiile în care nu avem decât vreo 10.000 de membri de partid. Trebuie să privești puțin mai departe de cei care sunt în casa ta, ca și familia ta. Din acest motiv, indiferent cum ar fi sunat legea, eu nu aveam niciodată intenția de a renunța la formațiunea politică. Dimpotrivă, vreau să îi ofer speranța că în interiorul acestui partid lucrurile pot înainta într-o formulă modernă, a unei Românii noi, reformate, care a învățat ceva nu numai din propria experiență, ci șe de la alții.
Respingerea OUG 14, o sinucidere în masă pentru PSD
Rep: O ultimă chestiune, domnule primar. Se discută intens acum pe marginea Ordonanței de Urgență nr. 14, cea prin care s-a abrogat Ordonanța 13 de modificare a legislației penale. Știți și dumneavoastră foarte bine că Ordonanța 14 va trece prin votul Parlamentului până la urmă. Credeți, ca membru al conducerii Partidului Social Democrat, că Ordonanța de Urgență nr. 14 ar putea fi respinsă în Parlament? În acest context, Ordonața 13, urmând, așa cum a afirmat și Consiliul Superior al Magistraturii, să intre imediat și în integralitate în vigoare, cu toate acele amendamente contestate de stradă, chiar și de dumneavoastră, de instituții ale statului și de instituții din afara țării...
M.C: Nici nu vreau să mă gândesc că în Parlamentul României parlamentarii PSD ar contrazice demersul făcut de Prim ministrul României, domnul Grindeanu. Ar fi o sinucidere în masă a acestei formațiuni politice, o scoatere în afara normalității pe o lungă durată de timp și o lovitură aproape letală asupra Partidului Social Democrat român. Prin urmare, nu cred că o asemenea variantă ar putea intra îi discuție. Nici nu vreau să mă gândesc. Sub nicio formă.
Ascultă interviul acordat RFI de vicepreședintele PSD Mihai Chirica, primarul Iașiului: