Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ana Blandiana la RFI: Asistăm la manipulări grosiere, ca acum 27 de ani în Piaţa Universităţii

Ana Blandiana umilita Piata Victoriei.jpg

Poeta Ana Blandiana, la protestele din Piaţa Victoriei - arhivă (Sursa foto: Facebook/Ana Blandiana)
Poeta Ana Blandiana, la protestele din Piaţa Victoriei - arhivă (Sursa foto: Facebook/Ana Blandiana)

Unii lideri ai PSD spun “minciuni gogonate” despre protestatarii din Piaţa Victoriei şi nu vin cu nimic nou faţă de “manipulările grosiere” de acum 27 de ani din Piaţa Universităţii. Declaraţia a fost făcută la RFI de poeta Ana Blandiana, care precizează că participă la protestele din aceste zile din faţa Guvernului. Ea mai spune că Puterea a fost asumată de un “personaj de provincie” şi că nu există o fractură în societate, între “tineri” şi “bătrâni”.

Reporter: Cum priviţi protestele faţă de Ordonanţa 13, care durează de aproape două săptămâni?

Ana Blandiana: Păi, în primul rând, le privesc din interior. Am fost în multe dintre aceste zile acolo, dar mai important decât asta este faptul că le privesc din perspectiva cuiva care a stat 50 de zile în Piaţa Universităţii. Mi se pare extraordinar că mai ales în ultimele zile, în ultima săptămână, să zicem, a început să apară această conştiinţă a continuităţii protestelor de atunci, pentru că la urma urmei mi se pare şi normal, pentru că şi metodele folosite de ceilalţi seamănă leit, adică e ca şi cum n-ar fi trecut 27 de ani. Am observat că a apărut pe Internet o variantă a “imnului golanilor”, că a apărut o a doua Proclamaţie de la Timişoara, chiar dacă e mai puţin profesionistă, ca să zic aşa, dar conţine toate adevărurile necesare.

Mi se pare un imens câştig pe de o parte această trezire la conştiinţă a tinerei generaţii, este ca o trezire propriu-zisă, pentru că mie mi se părea o adevărată tragedie faptul că tinerii nu merg la vot de exemplu sau că nu le pasă. Deodată se vede că nu e adevărat, că le pasă şi că le va păsa. Pe de altă parte, este extraordinar ecoul internaţional din care câştigă nu numai protestul din Piaţa Victoriei, fenomenul Piaţa Victoriei, să-i zicem, cum era fenomenul Piaţa Universităţii, câştigă chiar România, câştigă poporul român, care este privit cu respect şi ca un popor, nu ca o populaţie.

Vreau să vă spun sincer, ca un om care n-a fost niciodată de partea PDSR-ului, PSD-ului şi aşa mai departe, sper din toată inima că acest partid mare va folosi acest prilej pentru a se reforma, iar România în urma acestor proteste va câştiga un partid social-democrat adevărat.

 

“Minciuni gogonate, fără ruşine”

 

Rep.: Unii lideri ai actualei Puteri au spus că manifestanţii sunt manipulaţi şi intoxicaţi. Cum le răspundeţi?

A.B.: Vreau să vă spun că în timpul Pieţei Universităţii, asta mi s-a părut culmea, cel puţin personal, pentru mine, am văzut o foaie de hârtie, un fel de manifest care fusese aruncat în Moldova şi care era semnat “Căpitanul”, probabil căpitanul legionarilor, presupun şi care spunea “Dragi prieteni, aveţi încredere în Doina Cornea, Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu, ei sunt reprezentanţii mei, ei vorbesc în numele meu”. Era ceva de neînchipuit ce-a putut să le dea prin cap, să inventeze! Deci este acelaşi tip de manipulări grosiere. Ştiţi ce mi se pare mie extraordinar, adică mi se pare chiar una din marile descoperiri pe care le-am făcut în ultimele luni, pe parcursul acestei campanii electorale şi după victoria PSD-ului, faptul că în mod evident, aceşti oameni nu se gândesc atunci când vorbesc decât la proşti, nu le pasă ce cred despre ei oamenii care ar putea să înţeleagă că-s minciuni. Nu se gândesc decât la cei care pot să creadă aceste minciuni şi le fac cât mai gogonate, cât mai fără ruşine.

 

Rep.: Cum vă simţiţi ca protestatar, când auziţi afirmaţiile unor lideri ai coaliţiei aflate la Putere? Liviu Dragnea spunea recent că manifestaţiile sunt de origine “soroşistă”.

A.B.: (Râde) Mi se par ridicole! Dacă vă aşteptaţi să vă spun că mă simt jignită, nu pot să vă spun asta, pentru că este un nivel care nu poate să mă jignească. Este atât de fără acoperire acest lucru care de altfel s-a spus şi cu aproape 30 de ani în urmă, asta chiar mă uimeşte, cum nu inventează nimic nou. Uite, cei din Piaţa Victoriei inventează în fiecare zi altceva. Ei repetă exact acelaşi tip de manipulări, aceleaşi minciuni făcute de oameni proşti pentru oameni proşti.

 

Critici pentru Liviu Dragnea

 

Rep.: Totuşi, coaliţia a făcut un pas înapoi în privinţa OUG 13. Ce ar trebui să se întâmple mai departe, în opinia dvs.?

A.B.: Este evident că personajul negativ central al tuturor acestor întâmplări este preşedintele PSD-ului, care nu poate fi dat jos decât de membrii PSD, ceea ce eu sunt absolut convinsă că se va întâmpla şi încă într-un timp relativ scurt, pentru că ţine de simţul de autoprotecţie, este clar că dacă acest lucru nu se va întâmpla, partidul va pierde din ce în ce mai mult. Pe de o parte, este clar că a cere demisia Guvernului înseamnă în cel mai bun caz a-l obliga pe Dragnea să numească un alt premier, un alt Guvern, ceea ce n-ar fi cu siguranţă o mare schimbare, dar ar fi o nouă erodare a acestei Puteri fără ruşine, pe care şi-a asumat-o un personaj de provincie.

 

Rep.: Vi se pare că s-a produs o fractură între “tineri” şi “bătrâni”, ca să folosesc două cuvinte preluate din dezbaterile din spaţiul public? E justificată această diferenţiere pe care o fac unii?

A.B.: Nu e adevărat! Această diferenţiere o pot face doar cei care nu au fost în piaţă. Nu este adevărat! Chiar m-am gândit la un moment dat dacă e adevărat că majoritatea sunt tineri. Sunt foarte mulţi oameni de vârstă mijlocie şi chiar oameni bătrâni. Eu pot să vă spun din propria experienţă. Tinerii mă cunosc într-o măsură mult mai mică (…). Cei de vârstă mijlocie, cei care au fost în Piaţa Universităţii mă cunosc, mă opresc şi-mi spun “A, ne-am întâlnit din nou, vedeţi, vedeţi, n-a fost degeaba!”. Deci asta mi se întâmplă tot timpul în piaţă, sunt foarte mulţi oameni care au depăşit 40 de ani. Deosebirea este doar în sensul că în mica demonstraţie de la Cotroceni sunt numai bătrâni, asta-i adevărat, dar asta-i cu totul altă poveste.