
Politică
Corespondență din Strasbourg: Acordul CETA în dezbaterea Parlamentului European
trudeau_ue.jpg

UPDATE: Acordul de liber schimb Uniunea Europeană – Canada a fost adoptat cu 408 voturi pentru și 254 împotrivă. Acordul urmează acum să fie ratificat de toate cele 28 de parlamente naționale.
UPDATE: Câteva zeci de activiști protestează față de acordul de liber schimb UE – Canada, dar și față de tratatul de liber schimb UE- SUA (TTIP).
Oamenii poartă pancarte pe care se poate citi în diferite limbi europene STOP CETA, CETA - carne cu hormoni, NU CETA, Nu puteți păcăli 3 milioane și jumătate de europeni (aluzie la numărul celor care au semnat deja o petiție împotriva CETA și au depus-o luni la PE) “The more you insist, the more we resist ”, CETA, un cal troian.
(Foto: Andreea Orosz / RFI România)
Acordul de liber schimb Uniunea Europeană – Canada, pe scurt CETA, a ajuns într-o fază importantă în drumul ratificării. După șapte ani de negocieri dificile, acordul intră astăzi în dezbaterea Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.
Dezbaterile se anunță a fi aprinse și asta chiar dacă Parlamentul European nu are ultimul cuvânt în chestiunea acordului. Pentru a intra în vigoare, acodul trebuie ratificat de către toate cele 28 de parlamente naționale – totuși oponenții CETA au depus la Parlament o petiție semnată de 3 milioane și jumătate de persoane prin care se cere renunțarea la acord.
Astăzi sunt anunțate proteste la Strasbourg, în centrul orașului – așadar presiuni există, nu suficiente însă cât să blocheze azi documentul în Legislativul Comunitar. Momentul este unul foarte așteptat – de exemplu, premierul canadian, Justin Trudeau este așteptat mâine aici la Parlamentul European pentru a susține un discurs – ar fi pentru prima oară când un premier canadian s-ar afla în Parlamentul European.
Preşedintele grupului popularilor europeni, Manfred Webber, arăta într-un comunicat, înainte de dezbateri, că "Votul de astăzi pe tema CETA reprezintă răspunsul Europei şi Canadei la politicile președintelui Trump”.
"În loc de protecţionism, noi vrem parteneriat. În loc de teamă şi de lipsă de încredere unii în ceilalţi, vrem deschidere şi chiar legături mai puternice cu unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi pe care îi avem în lume. În loc să lăsăm globalizarea să se întâmple fără noi, vrem să o configurăm cu standardele şi normele noastre de nivel înalt. CETA reprezintă un acord comercial corect şi un model pentru cooperare viitoare bazată pe valori şi pe standarde. Cei care se opun sunt şi împotriva prosperităţii noastre", a subliniat Manfred Weber.
Lucrurile nu erau atât de clare în grupul Grupul S&D. În Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților abia ieri seară târziu s-a votat pentru susținerea acordului.
Eurodeputatul PSD, Sorin Moisă, raportorul pentru Acordul CETA în cadrul grupului S&D, explică modul în care văd lucrurile cei care susțin acordul versus cei care se opun. Iată argumentele lor și mai ales temerilor lor.
”Colegii care susțin CETA vin din țări care au economii foarte deschise, din țări care au o tradiție globalistă, de implicare semnificativă în lumea exterioară. Germania și Franța sunt împărțite, Franța e mai degrabă împotrivă, Germania e forte împărțită. Tabăra cealaltă e relativ sceptică în legătură cu efectele globalizării asupra clasei mijlocii europene”, explică eurodeputatul PSD, Sorin Moisă, raportorul pentru Acordul CETA în cadrul grupului S&D.
(Audio) Interviul integral acordat de domnul Sorin Moisă pentru RFI România:
Ce conține acordul CETA?
Acordul elimină taxele vamale pentru 97 la sută dintre produse. Comisia Europeană susține că începând din prima zi a punerii în aplicare a acordului, Canada va elimina taxe vamale în valoare de 400 de milioane de euro pe an pentru mărfuri originare din UE. La sfârșitul perioadei de tranziție pentru eliminarea taxelor, această cifră va crește la 590 de milioane de euro pe an. De exemplu, canadienilor li se explică în felul următor - siropul de arțar va fi vândut pe piața europeană cu un preț cu 8 la sută mai mic decât în prezent. Apoi se deschide piața serviciilor, sunt încurajate investițiile. Companiile canadiene vor avea acces la licitații publice și invers, cele europene vor avea acces în Canada. Comisia Europeană estimează că vor intra venituri suplimentare de peste 19 miliarde de euro în ambele economii.
Important de precizat și că acordul creează un cadru pentru aprobarea recunoașterii calificărilor în cazul profesiilor reglementate, precum cea de arhitect, de contabil sau de inginer.
Pentru România, intrarea în vigoare a acordului ar însemna ridicarea vizelor, dar în două faze. Eliminarea completă ar urma să aibă loc până la sfârșitul acestui an.