Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Contacte repetate între echipa de campanie a lui Trump și Rusia înainte de alegeri

Echipa de campanie a lui Donald Trump a avut contacte repetate cu rușii, înainte să devină Trump președinte, scrie New York Times. Fostul său consilier pe probleme de securitate, generalul Michael Flynn, și-a dat recent demisia, după ce a fost acuzat că nu i-a comunicat vicepreședintelui american conținutul unor convorbiri telefonice pe care le-a avut cu ambasadorul rus la Washington. Cu toate acestea, scandalul nu s-a stins.

În Statele Unite, cazul Flynn continuă să agite noua administrație Trump. Generalul Michael Flynn, sprijinit necondiționat de Donald Trump, a demisionat luni din pricina contactelor sale cu ambasadorul rus în Statele Unite. De fapt, ar fi vorba de contacte repetate care s-au petrecut cu mult înainte să devină Trump președinte, arată o investigație a New York Times. Președintele neagă acuzațiile.

Potrivit publicației, anul trecut, echipa de campanie a lui Trump, a avut contact în mai multe rânduri cu oficiali ai serviciilor secrete rusești. Și acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care anchetatorii americani au dovedit tentativele de hacking rusesc al Comitetului Central al Partidului Democrat, spune New York Times, citând patru oficiali americani de rang înalt. La acea vreme, Donald Trump își arătase déjà simpatia pentru Vladimir Putin și spunea că dorește ca rușii să publice emailurile private ale lui Hillary Clinton. Președintele Obama a ordonat, la vremea respectivă, sancțiuni împotriva Moscovei.

Contra lui Trump însuși, anchetatorii nu au deocamdată nicio dovadă că discuta cu rușii, însă au înregistrat conversații telefonice repetate între echipa sa de campanie și oficiali ruși. Deocamdată, nu se știe dacă aceste discuții îl aveau ca subiect pe Trump sau erau discuții comerciale.

L-a sunat Michael Flynn pe ambasadorul rus la Washington pentru a-l asigura că, din 20 ianuarie, data inaugurării lui Donald Trump, sancțiunile SUA contra Rusiei vor fi ridicate? "Nu", spune purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Michael Flynn a fost audiat de către FBI, imediat după inaugurarea lui Donald Trump, spune New York Times. Acesta ar putea fi pus sub acuzare dacă se dovedește că a mințit cu privire la conținutul convorbirilor sale cu oficialii ruși.

Președintele american a negat orice legătură cu Rusia. Această poveste de "legătură cu Rusia este un nonsens, aceasta este doar o încercare de a acoperi numeroasele greșeli făcute de campania pe care Hillary Clinton a perdut-o", a declarat el pe contul său de Twitter.

1187