Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul canadian Justin Trudeau, în premieră în fața PE

trudeau_ceta.jpg

Sursa imaginii: 
Reuters/Chris Wattie

Premierul canadian Justin Trudeau susține, de la ora 12.00, ora României, un discurs în fața Parlamentului European de la Strasbourg. Este pentru prima oară când un premier canadian vine în fața Legislativului Comunitar. În acest fel Justin Trudeau vrea să salute votul de ieri dat de eurodeputați cu o largă majoritate acordului de liber schimb UE - Canada.

Premierul canadian a sosit în această dimineață la Strasbourg. În discursul său, Justin Trudeau este așteptat să transmită în Parlamentul European un mesaj ferm anti-protecționism și anti- izolare. Un mesaj care rezonează de altfel cu votul istoric dat ieri de Legislativul Comunitar, amintește presa canadiană.

"CETA este un acord progresist cu un partener progresist", a spunea ieri comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, care apără acest tratat de luni de zile, în pofida numeroaselor critici.

La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau consideră CETA "un exemplu pentru viitoarele acorduri comerciale".

Amintim, acordul va intra în vigoare parțial încă din aprilie și  va elimina 99% din taxele vamale. Acordul mai prevede de asemenea cooperarea în chestiuni sociale, de sănătate și de mediu.

Adversarii CETA îl consideră însă antidemocratic, prea favorabil multinaționalelor, permisiv în privința mediului sau prea periculos pentru agricultura europeană.

În ceea ce-i privește pe canadieni, cei mai mulți susțin în continuare acordul CETA. Cel mai recent sondaj publicat de Institutul Angus Reid relevă faptul că numărul susținătorilor e totuși în scădere în timp ce crește procentul nehotărâților.

În  2014, când negocierile ajunseseră aproape la final, acordul CETA se bucura de suportul a 55 la sută dintre canadieni. Acum, după ce a fost votat de Parlamentul European și este gata să intre în vigoare partial, acordul a pierdut sprijinul a 15 la sută dintre canadieni.

Sondajul mai arată că Uniunea Europeană este preferată de canadieni în detrimental Chinei și a Marii Britanii. Surprinzător însă, și în ciuda politicii promovate de Donald Trump, toți mai mulți canadieni susțin acordul de liber schimb nord-american NAFTA, mai arată studiul.