Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicuşor Dan: OUG 13 şi 14 ar trebui supuse votului la pachet în Camera Deputaţilor

nicusor_dan_oug_vot_pachet_camera_deputatilor.jpg

Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra OUG 14 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra OUG 14 (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Riscurile sunt mai mici, dacă deputaţii dau un vot simultan, prin care aprobă Ordonanţa 14 şi resping Ordonanţa 13, declară la RFI preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan.

OUG 14 care abrogă OUG 13 ce a provocat proteste masive de stradă a fost adoptată de Senat. Urmează votul în Camera Deputaţilor, care e forul decizional.

Adoptarea OUG 14 ar fi suficientă? Nicuşor Dan spune că “este o discuţie extrem de complicată, în care juriştii au opinii diverse. Dacă alianţa aflată la guvernare PSD-ALDE ar fi fost de bună credinţă, după ce s-a dat OUG 14, în intervalul de zece zile de la emiterea lui OUG 13 ar fi trebuit să treacă legea prin Parlament, astfel încât OUG 13 să fie abrogată de Parlament în termen de zece zile de la emiterea ei şi asta ar fi fost varianta absolut sigură pentru care ea să nu-şi producă efectele”.

“Există opinia juridică, nu este împărtăşită de toată lumea că există riscul ca o eventuală neconstituţionalitate a OUG 14 sau a legii sale de aprobare să antreneze repunerea în exerciţiul juridic a OUG 13 şi ea să devină lege penală mai favorabilă, cu toate consecinţele ei, dezincriminarea unui anumit tip de abuz în serviciu şi aşa mai departe”, explică liderul USR.

“În Senat, deşi colegii noştri din PNL au solicitat ca OUG 13 şi OUG 14 să fie dezbătute simultan, a trecut doar OUG 14 şi PSD-ALDE încearcă să tergiverseze, să ţină cât mai mult în viaţă OUG 13, să nu se dea repede o lege de abrogare”, afirmă deputatul.

Ar mai fi nevoie şi de un vot asupra OUG 13? “Din punct de vedere juridic sunt interpretări. Cel mai bine ar fi fost ca OUG 13 şi OUG 14 să fie votate până pe 12 februarie, am trecut de asta. Acum ar fi bine ca ele să fie votate la pachet şi Camera Deputaţilor să dea simultan o… deci riscurile sunt mai mici, dacă deputaţii dau un vot simultan, prin care aprobă Ordonanţa 14 şi resping Ordonanţa 13”, crede Nicuşor Dan.