Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grindeanu la Bruxelles: ministrul justiției ar putea fi apolitic

grindeanu_timmermans.jpg

grindeanu_timmermans
Sorin Grindeanu si Frans Timmermans dupa discutiile de la Bruxelles
Image source: 
@European Union, 2017

Prim Ministrul Sorin Grindeanu a declarat joi seara, 16 februarie, la Bruxelles, că viitorul ministru al justiției ar putea să nu aibă apartenență politica. După întâlnirea cu Prim Vice Președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a reieșit că actualul guvern nu pricepuse toate aspectele monitorizării europene a României. Grindeanu a mai spus că și-ar dori ca în 2019 România să nu mai fie supusă faimosului MCV.

Precizarea a fost făcută de doua ori în cursul scurtelor declarații comune de presă, anume că portofoliul justiției ar putea fi acordat unei persoane apolitice.

In rest, premierul Sorin Grindeanu a cerut Comisiei Europene lămuriri referitoare la unele aspecte ale Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), astfel încât toate obiectivele să fie atinse.

Frans Timmermans, cum e el săritor, a repetat de mai multe disponibilitatea Comisiei Europene pentru a ajuta tehnic România în acest sens , dar și pentru reabilitarea închisorilor.

Greu de aflat însă de la Timmermans dacă simpla abrogare a ordonanței 13 este suficientă pentru a se considera la Bruxelles că România nu mai face pași înapoi privind lupta împotriva corupției.

La fel de ambigua rămâne si soarta MCV-ului pe care Comisia aproape ca a promis să-l suprime până în 2019, dar care dată fiind situația politică din România, ar putea să mai continue mult timp.

In 2019 , România trebuie să preia președinția UE de preferință fără MCV, a spus premierul Grindeanu la Bruxelles.

Mâine, 17 februarie, Sorin Grindeanu îi întâlnește la Bruxelles pe Donald Tusk, Președintele UE și pe Jean-Claude Juncker, Președintele Comisiei Europene. Un protest solidar cu manifestațiile antiguvernamentale din țară este organizat de românii din Belgia în cartierul european, la ora la care Grindeanu este primit de Tusk.