
Politică
Noi proteste anti-Guvern ”în familie”. Ministrul Muncii anunță amenzi. Ce spun juriștii?
ACTUALIZARE: Într-un interviu la RFI, George Roman, director de programe la Salvați Copiii, spune că ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, interpretează eronat legea 272/2004 și că cei mici au dreptul de a participa la proteste alături de părinți. În plus, adulții, dar și autoritățile au obligația de a asigura securitatea copiilor prezenți la astfel de manifestații, e de părere George Roman:
.................................................................................
Proteste antiguvernamentale au avut loc în ultimele săptămâni în București, în Piața Victoriei, dar și în multe orașe din țară, precum Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu, Craiova, Constanța, dar și în localități mai mici. Oameni de toate vârstele au ieșit în stradă pentru a scanda împotriva Guvernului și a tentativei sale de modificare a legislației penale. Printre protestatari, s-au regăsit, în fiecare zi, și părinți cu copii, iar unele voci i-au criticat pe cei care și-au adus micuții în rândul manifestanților. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a spus chiar că părinții încalcă legea și ar putea fi amendați: ”Există legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinţii nu au voie să-şi expună copiii la mitinguri. Sesizările au fost făcute de persoane fizice, ziarişti, dar şi reprezentanţi ai unor organizaţii nonguvernamentale. Nu a fost niciun fel de poliţie din partea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale. Poliţia este cea care identifică persoanele şi amendează”, a precizat ministrul Muncii.
Sursa: RFI
Două din cele câteva zeci de sesizări au fost depuse nominal împotriva liderului USR, Nicușor Dan, care a venit cu copilul la proteste. Într-un interviu la RFI, Nicușor Dan își argumentează decizia de a-și lua copilul la aceste manifestații: “Ceea ce spune doamna ministru este o interpretare total eronată. Legea pe care o citează spune că părinţii nu au voie să-şi exploateze copiii, să şi-i folosească, pentru a obţine foloase pentru ei. De exemplu, nu poţi să te duci cu copilul să cerşeşti sau nu poţi să te duci cu copilul să protestezi în faţa Primăriei, ca să ceri o casă, asta înseamnă că-ţi foloseşti copilul, dar ca să te duci cu copilul la un miting civilizat, prietenesc, în care copilul se simte bine asta se întâmplă oriunde în lumea civilizată şi nici o lege din România sau din afară nu interzice lucrul ăsta”.
Întrebat dacă va mai ieşi la miting cu copilul, Nicuşor Dan a răspuns: “Dacă timpul va fi favorabil, da. Am dus-o la Roşia Montană, am dus-o la parada de 1 decembrie, am dus-o la sediul de partid, încerc să fiu cât mai mult cu ea şi încerc să-i ofer experienţe pe care să le fructifice mai târziu în viaţă”.
Cum văd juriștii legea la care face trimitere ministrul Muncii? Unii spun că ea poate fi interpretată. Avocatul Alexandru Surcel e mult mai tranșant și spune că legea nu se referă la astfel de situații în care parinții sunt însoțiți de copii la astfel de proteste: ”Interdicția în cauză se referă la implicarea copiilor în acțiuni politice mult mai explicite, precum o ședință de partid sau participarea lor la evenimente cu caracter electoral. Prezența copiilor la astfel de proteste nu diferă de prezența lor la parada de 1 decembrie”.
Sursa: RFI
În fine, se impune întrebarea, dincolo de orice lege, interpretabilă sau nu, dacă cei mici pot fi afectați emoțional de prezența la proteste. Psihologul Aurora Liiceanu e de părere că ”prezența copiilor la proteste nu e cel mai bun lucru pentru ei”, ea explicând totuși, atât timp cât sunt însoțiți, cei mici nu sunt într-un real pericol.
Că legea le permite sau nu, nu pare a avea prea multă importanță pentru părinți. În Capitală și la Timișoara sunt anunțate noi proteste anti-Guvern cu părinți și copii pentru ziua de sâmbătă.