Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Criticile unui fost vicepreședinte PSD: Protestele, generate de majoritatea obtuză condusă de elite slabe

dancu.jpg

Vasile Dâncu este fost vicepremier al guvernului Cioloș, reputat sociolog și fost vice-președinte al PSD
Vasile Dâncu este fost vicepremier al guvernului Cioloș, reputat sociolog și fost vice-președinte al PSD
Sursa imaginii: 
facebook.com

Fostul vicepremier al guvernului Cioloș, Vasile Dâncu, lansează critici voalate la adresa actualei guvernări. Reputat sociolog, fost vice-președinte al PSD, Dâncu analizează evenimentele socio-politice din ultima perioadă într-un editorial al revistei Sinteza, al cărei fondator este.

Analiza lui Vasile Dâncu din revista Sinteza precede un demers mult mai amplu al fostului lider PSD și vicepremier în Guvernul Cioloș. Sociologul pregătește o carte pe tema protestelor din ultimele săptămâni generate de ordonanța 13, carte ce va fi cel mai probabil lansată la ediția din acest an a târgului literar Bookfest.

Minorități turbulente și majorități obtuze” se intitulează articolul în care Vasile Dâncu vorbește despre ceea ce el numește ”majoritățile obtuze”, care pot declanșa proteste într-o societate ca a noastră. ”Majoritățile obtuze pot disprețui dialogul, comunicarea și continuă lupta surdă din timpul care era destinat luptei pentru putere. Când elita majorității caută să domnească și să sugrume, să preseze și să nu se uite la feedback-ul social, atunci se formează minorități disperate, care pot erupe în societate”, e de părere sociologul, care face trimitere la ciocnirea dintre actuala Putere și sutele de mii de oameni ieșiți în stradă.

Fostul vicepreședinte PSD face trimitere și la o așa-numită regulă de ”etică politică”: ”Numai în barbaria trecutului, învingătorul ia totul”, subliniază fostul vicepremier.

În fine, Vasile Dâncu analizează și mulțimea din stradă. ”Mișcările de protest social vin, de cele mai multe ori, din partea minorităților turbulente, cele care vor să schimbe regulile. Minoritățile merg pe un asalt asupra societății si, în multe situații, câștigă. Minoritățile active, agitatoare, în cele mai multe cazuri, reușesc să învingă majoritatea tăcută”, conchide Dâncu.

Varianta integrală a editorialului semnat de Vasile Dâncu, în revista Sinteza.