Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OUG 13 şi 14, pe final de parcurs parlamentar

parlament.jpg

Sursa imaginii: 
www.senat.ro

Ordonanţele de urgenţă 13 şi 14 – respectiv cea pentru modificarea Codurilor Penale şi cea pentru abrogarea modificărilor – sunt în dezbaterea Parlamentului. Votul final va fi dat marţi în Camera Deputaţilor, după ce luni, senatorii au respins în plen şi ordonanţa 13, după ce au votat în unanimitate cu o săptămână în urmă ordonanţa de abrogare.

Senatorii au aprobat, în plen, proiectul de Lege de respingere a OUG 13 cu 110 voturi ”pentru”, nouă abţineri şi unul ”împotrivă”. Dezbaterile au durat aproximativ o oră şi jumătate iar Călin Popescu Tăriceanu a refuzat să conducă şedinţa şi a părăsit sala înainte de votul final considerând că ordonanţa 13 era déjà “moartă” şi un vot de respingere, inutil.  

Şi la Camera Deputatilor, deputatii juristi au votat luni în unanimitate adoptarea proiectului de lege de aprobare a OUG 14. Cu alte cuvinte au validat abrogarea controversatei ordonanţe 13 de modificare a Codurilor Penale, cea care a generat protestele de stradă fără precedent în istoria postcomunistă a României. Actul de abrogare urmează să primească marţi votul final în plenul Camerei Deputaţilor.

Tot marţi, deputaţii jurişti vor da un vot şi pe proiectul de respingere a OUG 13. Astfel, parcursul ordonantelor 13-14 se va încheia, cel mai probabil, urmând ca proiectele aferente să ajungă la promulgare la preşedinte.
Dezbaterile de marţi încep de dimineaţă, în comisii, urmând votul în plen în Cameră.

Semnalul pentru aceasta procedură accelerată a fost dat joi pe Facebook de preşedintele PSD Liviu Dragnea, care a declarat că PSD va vota legea de respingere a OUG 13 "pentru a nu mai rămâne loc de nicio interpretare". Precizarea acestuia a venit după ce atât PNL cât şi USR au cerut trecerea prin procedura de urgenţă a unei legi de respingere a OUG 13. Parlamentul a amânat de câteva săptămâni dezbaterea, deşi presiunile în stradă au continuat. Duminică a fost a 20a zi consecutivă de mitinguri, atât în Bucureşti, cât şi în alte oraşe ale ţării.