Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce ar fi Muntenegru o miză pentru Rusia? (presa internațională)

muntenegru.jpg

Premierul muntenegrean Milo Djukanovic
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stevo Vasiljevic

Relațiile dintre Rusia și Occident s-ar putea deteriora în și mai mare măsură, din cauza situației din Muntenegru. Și aceasta, după ce procuratura  de la Podgorica a declarat că "organe de stat din Rusia", au fost implicate într-o tentativă de lovitură de stat,  în  luna octombrie. Scopul ar fi fost acela de a opri țara să adere NATO. Presa internațională comentează evenimentele, după cum relatează Ovidiu Nahoi.

The Guardian reamintește că autoritățile din Muntenegru declaraseră, inițial, că lovitura din octombrie 2016, care ar fi urmat să ducă la asasinarea premierului Milo Djukanovic,  fusese orchestrată de "naționaliști ruși".

Iată însă că procurorii muntenegreni au mers mai departe, sugerând implicarea autorităților din Rusia.

De asemenea, procurorul general muntegrean a declarat că "serviciile de informații ale țărilor prietene, inclusiv din Statele Unite și Marea Britanie" au ajutat ancheta.

Potrivit procurorului, un martor cheie, Aleksandar Sindjelic, un sârb naționalist, a fost invitat la Moscova de către Eduard Sismakov, membru al "structurilor militare rusești”, scrie The Guardian.

Dar de ce este Mungenegru o miză atât de importantă? Explicații găsim în revista americană Time.

Muntenegru, un stat care numără mai puțini locuitori decât orașul San Francisco și cu o armată numărând doar vreo 2.000 de oameni, a fost mereu ținta unor mari puteri, de la Roma antică la al treilea Reich.

Liderii săi au semnat documentele de aderare la NATO în luna mai 2016, și 24 din cei 28 de membri ai Alianței au ratificat deja statutul de membru. Numai Spania, Canada, Olanda și SUA au mai rămas să ratifice.

Dar muntenegrenii își fac deja griji în privința Washingtonului. "Dacă Putin îi va cere  lui Trump nu să recunoască Muntenegru ca membru NATO și îi dă ceva în schimb, noi nu știm ce se va întâmpla", spune Nebojsa Medojevic, un parlamentar muntenegrean care sprijină aderarea la NATO.

Muntenegrul deține porturi de mare adâncime la Marea Mediterană, ceea ce face micuțul stat deosebit de valoros pentru Putin. Și se știe că el nu se dă în lături de la nimic atunci când  crede că interesele sale strategice sunt în joc.

Rusia respinge însă acuzațiile că ar fi orchestrat o lovitură de stat în Muntenegru.

După cum notează Russia Today, ambasada Rusiei la Londra a respins ca simple alegații raportul publicat în The Telegraph, în care era subliniat rolul Moscovei în evenimentele din octombrie anul trecut. Raportul reciclează "știri false", nu se furnizează nicio dovadă , sunt simple insinuări, afirmă RT.