Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fabritius: Românii dau o lecţie genială de democraţie, colegi din Bundestag m-au bătut pe umăr

bernd_fabritius_rfi_romania_lectii_democratie_geniale_bundestag_batut_umar.jpg

Bernd Fabritius apreciază lecţia de democraţie dată de România prin protestele faţă de OUG 13 (Sursa foto: Facebook/Bernd Fabritius)
Bernd Fabritius apreciază lecţia de democraţie dată de România prin protestele faţă de OUG 13 (Sursa foto: Facebook/Bernd Fabritius)

Imaginea publică despre români a câştigat mult în urma protestelor din ultimele săptămâni, declară la RFI Bernd Fabritius, membru în Bundestag din partea Uniunii Creştin Sociale. El se arată însă îngrijorat de tendinţele naţionaliste de la diverse emisiuni tv.

Bernd Fabritius apreciază “lecţia de democraţie” dată de societatea civilă din România prin protestele masive de stradă faţă de OUG 13: “Mă bucură că şi politicul din exterior plasează România în momentul actual în rândul dascălilor de onoare. Din România am primit nişte semnale, nişte lecţii de democraţie geniale, văzând demonstraţiile unei societăţi mature, care nu permite unui Guvern în derapaj să deterioreze statul de drept. Astea sunt nişte lecţii care cu mare mândrie s-au văzut”.

Ce a câştigat şi ce a pierdut România în urma evenimentelor din ultimele săptămâni? “A câştigat mult societatea, a câştigat imaginea publică despre români, dacă generalizezi în acest fel. Mulţi colegi din Bundestag au venit, m-au bătut pe umăr şi-au spus: Ei, bravo, românilor ce faceţi! Dar a pierdut regretabil din nou credibilitatea în guvernarea ţării, credibilitatea în percepţia democratică din ţară, este un nou tun, cum a fost referendumul manipulat către fostul preşedinte Băsescu, cum a fost problema în divizarea puterilor, conflictul mereu prezent între premier şi preşedinţie, din nou s-a produs o schimbare negativă în privinţa actului de guvernare din România”, spune parlamentarul german de origine română.

Bernd Fabritius se arată îngrijorat de tendinţele naţionaliste de la diverse emisiuni tv: “Pe mine mă îngrijorează mai mult tendinţele pe care le privesc în diferitele emisiuni tv, care continuă o dezbinare a societăţii prin poziţii naţionaliste, prin poziţii care instigă ura faţă de etnii care locuiesc în România”.

 
Bernd Fabritius, despre situaţia din România, după abrogarea Ordonanţei 13