Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cîţu (PNL): Guvernul va renunţa la investiţii, pentru a se încadra în ţinta de deficit

citu_pnl_guvern_investitii_tinta_deficit.jpg

Se va încadra Guvernul Grindeanu în ţinta de deficit bugetar?
Se va încadra Guvernul Grindeanu în ţinta de deficit bugetar?

Prima rectificare bugetară din acest an este foarte probabil să fie una negativă, declară la RFI senatorul PNL Florin Cîţu, vicepreşedintele Comisiei de Buget-Finanţe.

Va fi depăşit pragul de deficit de 3% anul acesta? “Este greu de spus în acest moment. Aşa cum arată lucrurile, da, o să fie depăşit. Dar noi ştim că în timpul anului Guvernul poate să facă rectificări şi este posibil să vedem, aici cred că e probabilitatea cea mai mare, să vedem că prima rectificare o să fie negativă, ceea ce înseamnă şi tăieri de cheltuieli, pentru că veniturile vor fi sub aşteptări şi atunci te poţi încadra în cei 3%”, estimează Florin Cîţu.

El spune că “ideea este că ajungi la cei 3% dacă renunţi la ceva şi marele test pentru Guvernul Grindeanu este să vedem la ce va renunţa. Eu cred că va renunţa la investiţii, că aşa se întâmplă de obicei, dar vom vedea atunci”.

În opinia senatorului PNL, “tragedia este că atunci când ai creştere economică de 5%, să presupunem că este adevărat ce spune Guvernul Grindeanu, să ai şi un deficit de 3%, mie mi se pare că te joci cu focul, pentru că în mod sigur vei avea momente în viitor când economia nu va mai creşte cu 5%, ci va creşte cu 3% şi atunci vei avea un deficit mult mai mare. Ar fi normal ca în momentele când creşte economia cu 5%, 6% dacă se poate, să pui bani deoparte, să ai un deficit cât mai mic, poate chiar şi surplus”.

 
Florin Cîţu, despre deficitul bugetar