Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum ar arăta UE cu mai multe viteze? Vasile Puşcaş: Ar exista trei grupuri diferite de state

cum_arata_ue_viteze_vasile_puscas_trei_grupuri_state.jpg

Vasile Puşcaş: Se va oficializa o politică de diferenţiere în interiorul UE
Vasile Puşcaş: Se va oficializa o politică de diferenţiere în interiorul UE

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o diferenţiere a cercurilor de putere din interiorul ei. O spune la RFI fostul negociator-şef al României cu Bruxellesul, Vasile Puşcaş, în opinia căruia Uniunea nu a fost capabilă să gestioneze eficient diversitatea care o reprezintă. Declaraţiile vin în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a dat de înţeles în ultimele zile că ar fi adeptul unei Europe cu mai multe viteze.

Reporter: Cum priviţi afirmaţiile preşedintelui Comisiei Europene?

Vasile Puşcaş: Sunt oarecum aşteptate şi destul de întârziate. Să nu uităm că aceeaşi idee a pronunţat-o în urmă cu doi-trei ani doamna Angela Merkel, atunci când spunea că trebuie să se realizeze o integrare adâncită, intensificată a statelor care pot să conveargă spre aşa ceva şi evident să fie un nucleu la care după aceea să adere în funcţie de potenţialul şi disponibilitatea fiecărui stat membru pe parcurs.

 

Rep.: O Uniune Europeană cu mai multe viteze nu ar consfinţi, cel puţin la nivel politic, dispariţia Uniunii ca bloc comunitar?

V.P.: Nu, doar se oficializează o politică de diferenţiere. Există diversitate care trebuie gestionată. Uniunea Europeană n-a fost în stare să gestioneze eficient, aşa cum trebuie, această diversitate şi atunci în loc să găsească o formulă convergentă, a adoptat sau se pare că va adopta politica diferenţierii. Deci o să avem de-a face cu o diferenţiere în ceea ce priveşte aceste cercuri concentrice. Că place, că nu place, se pare că aceasta este tonalitatea majorităţii celor care au putere de decizie în UE.

 

Cele trei grupuri de state din interiorul UE

 

Rep.: Vă propun un exerciţiu de imaginaţie: cum ar arăta Uniunea Europeană cu mai multe viteze, cum s-ar lua deciziile, cum s-ar împărţi responsabilităţile?

V.P.: Pot să vă spun ce cred eu. Va fi o concentrare a zonei Benelux sau dacă vreţi a zonelor celor mai dezvoltate şi a zonelor care au un grad de convergenţă şi dacă vreţi o competitivitate ridicată, în acelaşi timp putând să susţină foarte bine euro (…). Va fi după aceea un grup de state care probabil vor fi din zona mărginaşă, îi spun aşa între ghilimele evident, a euro, care vor tinde la un grad de convergenţă şi competitivitate mai ridicat, bazându-se pe acest liant care este euro. Şi apoi, o altă zonă, care este mai puţin dezvoltată şi care va trebui să facă un efort extraordinar spre dezvoltare, spre convergenţă, spre competitivitate, să ajungă în zona euro, să ajungă în zona Schengen şi în felul acesta să facă parte dintr-o structură mai armonică decât cea din momentul de faţă.

 

Rep.: Această diferenţiere nu ar spori sentimentul eurosceptic al ţărilor mai puţin sărace?

V.P.: Idealul european va fi relansat într-o formă chiar identitară şi cei care vor dori să ajungă acolo trebuie să aibă un grad de aspiraţie şi de optimism foarte ridicat, nu de pesimism. Dacă România şi-ar fi făcut temele şi în 2011-2012, aşa cum era estimat la un moment dat, ar fi avut şansa şi posibilitatea să intre în zona euro şi în Schengen, acum îşi punea problema convergenţei ridicate şi a competitivităţii. Acum trebuie să-şi pună mai multe astfel de probleme.

 

Rep.: Credeţi că mai există în clipa de faţă în UE conceptul “împreună”?

V.P.: Există, sigur că da! Este conceptul “împreună” după puteri şi după aspiraţii. Este exact formula aceasta a diferenţierii. Să mă înţelegeţi, eu nu sunt un adept, eu, personal. Conceptul acesta de diferenţiere în funcţie de cum va fi aplicat va genera şi foarte multe crize în UE. Cei care vor avea puterea de decizie în Uniunea Europeană vor genera o altă Uniune Europeană. Deci s-ar putea ca în decembrie să se tindă sau să se decidă să parcurgem într-o anumită perioadă de timp drumul spre o altă Uniune Europeană.

 
Vasile Puşcaş, despre declaraţiile lui Juncker privind Uniunea Europeană diferenţiată