Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CCR: Există un conflict juridic între Guvern şi DNA

ccr_exista_conflict_juridic_guvern_dna.jpg

CCR a stabilit că există un conflict juridic între DNA şi Guvern (Sursa foto: www.pixabay.com)
CCR a stabilit că există un conflict juridic între DNA şi Guvern (Sursa foto: www.pixabay.com)

Președintele Curţii Constituţionale a României (CCR), Valer Dorneanu, a anunțat luni că prin ancheta DNA privind OUG 13 s-a perturbat buna activitate a Guvernului.

CCR admite că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea a fost făcută de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

”Există conflict juridic între autorităţi când o putere îşi arogă competenţe, puteri care revin altei puteri”, explică şeful CCR, Valer Dorneanu.

“Considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului și s-au perturbat și relațiile care trebuie să existe între cele trei autorități, judecătorească, executivă și legislativă (...). Toate aceste lucruri s-au făcut în timpul procesului legislativ, Ordonanța era trimisă Parlamentului”, spune Valer Dorneanu, care precizează că decizia s-a luat cu “o majoritate semnificativă”.

”DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la Ministerul Justiţiei, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (...). DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, afirmă şeful CCR, care precizează că verificarea respectării condiţiilor de adoptare a unei Ordonanţe de Urgenţă revine Curţii Constituţionale, nu DNA şi că a fost încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării.

Preşedintele Curţii, Valer Dorneanu, a explicat că decizia de luni este obligatorie şi se aplică pentru viitor. Cu alte cuvinte, Parchetul nu poate viza oportunitatea elaborării şi adoptării actului normativ. În schimb, poate face cercetări în legătură cu fapte concrete, ce atrag răspundere penală directă.