Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Regele Mihai se întoarce acasă - 28 februarie 1997

regele_mihai.jpg

Sursa imaginii: 
romaniaregala.ro

În ultima zi din luna februarie a anului 1997 istoria a scris o pagina frumoasă, deși târzie, pentru România: Regele Mihai I s-a întors în țară, în calitate de cetățean român.

În urma alegerilor de la sfârșitul anului 1996, puterea politică din România s-a schimbat, președintele și premierul fiind aleși, pentru prima oară după 1989, dintr-o formațiune opusă grupărilor succesoare ale Frontului Salvării Naționale.

Spre sfârșitul lunii februarie 1997, Guvernul a anulat decretul comunist din 1948 care desființa cetățenia română a Regelui Mihai I, astfel încât Majestatea Sa și-a recăpătat oficial calitatea de cetățean român. În scurt timp, regele și-a anunțat intenția de a face o vizită de șase zile în România. Nu mai văzuse țara din anul 1992, când a fost invitat de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor să ia parte la slujbele de Paşte de la mănăstirea Putna. Aceasta după ce în iarna anului 1990 a fost întors din drum de autorități după ce aterizase în țară.

Vineri, pe 28 februarie 1997, la ora 13:00, Regele Mihai alături de Regina Ana și de suita regală au sosit pe aeroportul Otopeni. Au fost întâmpinați de Principesa Margareta, de soțul acesteia și de câțiva miniștri și primiți în mod tradițional, cu pâine și sare. Aproximativ o sută de oameni au fost, de asemenea, prezenți pentru a-l întâmpina cu entuziasm pe fostul lor conducător. Regele a arătat fotografilor noul său pașaport, dar nu a făcut nicio declarație.

Nici mai târziu, când au ajuns la Palatul Elisabeta -reședința lor pe timpul vizitei-, unde erau așteptați de circa două mii de oameni, regele nu a avut de spus decât:  Vă iubesc pe toți!

A doua zi, sâmbătă, pe 1 martie, Regele Mihai a luat masa cu premierul Victor Ciorbea, întrevedere după care Majestatea Sa, întrebat de ziariști care sunt perspectivele pentru anul 1997, a răspuns: Este începutul normalității în România. Din acest motiv, mă voi întoarce în țară mai des. Voi face tot ce-mi stă în putință pentru România.

Duminică, regele și regina au participat la slujba religioasă de la Mitropolie, iar cu o zi înainte de finalul vizitei regale, președintele Emil Constantinescu l-a invitat pe Regele Mihai la un dejun de lucru. După discuții, care au durat mai mult de o oră și jumătate, președintele a făcut o declarație în care a spus că principala tema a întâlnirii a fost integrarea României în structurile europene și euro-atlantice. Practic, a fost o invitație de a ajuta România, adresată regelui, care era rugat să pledeze pe lângă șapte țări membre NATO –Belgia, Danemarca, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Spania și Marea Britanie- pentru includerea României în Alianță.  

Majestatea Sa, firește, nu a ezitat să își ajute țara încă o dată și a răspuns: Îmi iubesc prea mult țara ca să nu accept această propunere, și, așa cum am spus în dese rânduri, voi face orice îmi stă în putință ca sa ajut România.

Restul e istorie…și deși uneori e nedreaptă, continuă…

 

Sursa: Ivor Porter, Mihai I al României, Regele și țara, editura Alfa, București, 2013

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România