Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele CNCD: O desfiinţare a Consiliului ar atrage procedura de infringement

presedinte_cncd_desfiintare_consiliu_infringement.jpg

Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect ce prevede desfiinţarea CNCD (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect ce prevede desfiinţarea CNCD (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

O eventuală desfiinţare a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării ar atrage o procedură de infringement împotriva României. O spune la RFI preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc. Reacţia sa vine după ce Camera Deputaţilor a adoptat tacit un proiect ce propune desfiinţarea instituţiei.

Proiectul privind desfiinţarea CNCD îi aparţine fostului deputat Bogdan Diaconu, care acuză Consiliul în expunerea de motive că este o instituţie antiromânească şi antinaţională. Ultimul cuvânt în privinţa acestui proiect de lege îl vor avea senatorii.

RFI l-a întrebat pe preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, cum priveşte adoptarea tacită de la Camera Deputaţilor: “Trist şi cu îngrijorare. Sper să fie o reminiscenţă a vechiului Legislativ. România dă semnale proaste prin adoptarea aceasta tacită. Este o instituţie care are rezultate rezonabile, bune, din punctul meu de vedere, dar rapoartele de ţară arată acest lucru”.

“Eu sper că este o scăpare legislativă. Nu văd în Parlament vreo forţă politică în acest moment care să aibă ceva de obiectat faţă de existenţa CNCD-ului, mai ales că noi avem obligaţii cu privire la acquis-ul comunitar. O desfiinţare a instituţiei şi o abrogare a legislaţiei ar însemna automat intrarea într-o procedură de infringement foarte aspră”, spune Asztalos Csaba Ferenc.

Asztalos Csaba Ferenc, despre adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a unui proiect de desfiinţare a CNCD