Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legea grațierii, încă un pas către adoptare. Proiectul, avizat favorabil de CSM

jail.jpg

Sursa imaginii: 
wikimedia.com / kazan.vperemen.com

Consiliul Superior al Magistraturii a dat, marți, aviz favorabil proiectului de lege privind graţierea colectivă a unor pedepse, elaborat de Ministerul Justiţiei. Avizul pozitiv este însoţit de anumite obiecţii.

CSM a avizat favorabil grațierea unor pedepse, cu două obiecții, vizând scăderea duratei pedepselor care ar urma să fie graţiate, de la cinci la trei ani, respectiv ca printre beneficiari să fie şi minorii, condamnaţi în regim special. Iniţial, documentul a fost criticat de Direcţia Legislaţie din CSM, care a arătat că acesta e insuficient explicat, iar o graţiere colectivă este de natură să "creeze un sentiment de insecuritate socială”. Ulterior, documentul a fost modificat de Ministerul Justiţiei

O altă critică a magistraţilor privea sintagma "persoane care sunt unic întreţinător de familie”, care, în opinia CSM, "va genera serioase disfuncţionalităţi în aplicarea actului normativ, în lipsa indicării oricărui criteriu care să circumstanţieze clar sensul acesteia”.

Nici graţierea pedepselor cu suspendare nu a fost înţeleasă inițial de specialiştii din CSM. "Proiectul de lege nu cuprinde nicio dispoziţie referitoare la efectele graţierii asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat sau sub supraveghere”, potrivit sursei citate.

Proiectul de lege privind grațierea unor pedepse, a fost transmis spre avizare CSM-ului, pe 31 ianuarie, de către fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache, care a motivat că actul normativ e necesar având în vedere aglomerația din penitenciare. Inițial, măsura urma să fie impusă prin OUG, la pachet cu controversata OUG 13.

După avizul CSM, proiectul de lege privind graţierea colectivă a unor pedepse își continuă parcursul legislativ din Parlament.