Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dana Gîrbovan (UNJR): “Legea graţierii, o soluţie pe termen scurt”. Câteva propuneri pe termen mediu şi lung

dana_girbovan_unjr_legea_gratierii_solutie_termen_scurt_propuneri_mediu_lung.jpg

Legea graţierii, în dezbatere publică (Sursa foto: www.pixabay.com)
Legea graţierii, în dezbatere publică (Sursa foto: www.pixabay.com)

Legea graţierii trebuie însoţită de măsuri pe termen mediu şi lung, altfel nu va avea cu adevărat efecte în privinţa supraaglomerării din penitenciare. Iată ce spune la RFI preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

Şefa UNJR apreciază că “s-a ajuns la o oarecare normalitate şi anume la faptul că acest proiect de lege se dezbate exact în cadrul potrivit pentru a se dezbate legile şi anume în Parlament”.

Dana Gîrbovan comentează amendamentele propuse de CSM la legea graţierii: “În ceea ce priveşte scăderea duratei de la cinci la trei ani, eu nu am date să văd exact ce fel de infracţiuni ar fi vizate, însă trebuie spus totodată că o serie de infracţiuni grave, de fapt, toate infracţiunile extrem de grave, precum şi infracţiunile de corupţie se află pe lista infracţiunilor excluse de la graţiere, aşa că cele două trebuie văzute în mod corelat. Şi fireşte, este rezonabil ca şi minorii care nu beneficiază de pedeapsă propriu-zisă, ci de măsuri de siguranţă să beneficieze de acest act de clemenţă”.

 

Propuneri pe termen mediu şi lung

 

Ce rezolvă de fapt legea graţierii? Preşedintele UNJR crede că “rezolvă pe termen scurt o detensionare, o uşurare până la urmă a problemei din penitenciare. Este o măsură care spre deosebire de altele, cum ar fi măsuri pe termen mediu, construcţia de penitenciare sau pe termen mai lung, de modificare a legislaţiei penale, de insistare a statului pe reinserţia celor ce ies din penitenciare, pentru a evita recidiva, sunt o serie de măsuri care pot fi luate, este o măsură care are efect imediat şi uşurează totuşi această suprapopulare. Dar trebuie însoţită de soluţii pe termen mediu şi lung, altfel nu va avea cu adevărat un efect pe problema în sine”.

Ce măsuri pe termen mediu şi lung sunt necesare? Dana Gîrbovan precizează că “trebuie doar să mergem puţin în spate şi să vedem că toţi miniştrii Justiţiei, începând cu domnul Predoiu, domnul Cazanciuc, doamna Prună au venit cu proiecte care conţin idei unele foarte bune, începând cu construirea de închisori în parteneriat public-privat, cu punerea accentului pe reinserţia socială (…), cu gândirea unui sistem poate deschis de închisoare, cum există şi în alte ţări, cu gândirea unui sistem sancţionator pecuniar mai ales în cauzele de corupţie, se dau amenzi usturătoare în alte state, nu se urmăreşte neapărat trimiterea la închisoare, cât recuperarea prejudiciului şi o sancţiune pecuniară care este resimţită ca o pedeapsă poate mai mult decât închisoarea propriu-zisă şi este şi mai avantajos pentru stat”.