Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD: Proiect de lege pentru pedepsirea acțiunilor împotriva ”ordinii constituționale”

ciuhodaru.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Tudor Ciuhodaru

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus, la Senat, o propunere legislativă pentru completarea Legii 286/2009 privind Codul penal care prevede pedepsirea cu închisoare de la 6 luni la 3 ani întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor, săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale, ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, transmite news.ro.

În expunerea de motive, deputatul precizează că evenimentele de la Târgu Mureş, în care s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, impun ca Parlamentul să adopte propunerea legislativă în cauză.

„Evenimentele de la Târgu Mureş, în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară, Laszlo Tokes şi Csaba Sogor, impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că, în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi libera exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român”, spune Tudor Ciuhodaru.

El propune ca în completarea Legii 286/2009 privind Codul penal Astfel, la articolul 397 să se introducă alineatul 3, cu următorul cuprins: ”Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Social-democratul argumentează, în expunerea de motive, că „România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, în condiţiile în care pe teritoriul nostru trăiesc multe minorităţi „ce nu se pot plânge că sunt prigonite sau marginalizate de statul român”. El spune că lipsa unor măsuri care „să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”.

 

Cine este Tudor Ciuhodaru?

 

Medicul Tudor Ciuhodaru, specializat în medicină de urgenţă şi toxicologie, este, în prezent, deputat de Iași din partea PSD. Ciuhodaru a fost ales în 2008 deputat din partea alianței PSD+PC. La scrutinul din 2012 este ales din nou deputat, de această dată pe listele PP-DD. În 2015 a trecut la UNPR, apoi revine la PSD. Pentru o scurtă perioadă a fost independent.

Nu este prima dată când Tudor Ciuhodaru își exprimă părerile cu privire la Ținutul Secuiesc și la legislația pentru etnicii maghiari din România, comentează Digi24. Într-un comunicat intitulat „Cine vrea ca steagul secuiesc să fluture în România?”, Tudor Ciuhodaru, pe atunci deputat PP-DD, critica arborarea steagului secuiesc pe mai multe primării din Harghita și Covasna și amintea de un proiect de lege similar celui depus acum la Senat care prevedea sancționarea cu „închisoarea pentru persoanele care inițiază, organizează, sprijină sau săvârșesc acțiuni împotriva ordinii constituționale.”