Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mubarak, achitat de acuzaţia de ucidere a protestatarilor în 2011

mubarak.jpg

Fostul presedinte egiptean, Hosni Mubarak.
Sursa imaginii: 
AFP

Fostul președinte egiptean Hosni Mubarak a fost achitat de Curtea de Casație, instanța supremă a Egiptului, care l-a găsit nevinovat de implicarea în uciderea a 239 dintre protestatarii care au luat parte la manifestațiile din 2011, soldate cu îndepărtarea lui de la putere, transmit mass-media internaționale.

Le Monde relatează că, în cadrul înfățișării care a avut loc joi, Mubarak a dezmințit din nou că ar fi avut vreo implicare în crimele comise în perioada protestelor din 2011.

Judecătorul i-a citit actul de acuzare în care se arăta că, alături de ministrul de Interne din acea perioadă, Mubarak a aprobat trimiterea în zona protestelor a mai multor vehicule și arme care au fost apoi folosite împotriva manifestanților. În plus, el era acuzat că nu ar fi făcut nimic pentru a împiedica vărsarea de sânge. În scaun rulant și purtând faimoșii săi ochelari negri, Mubarak a răspuns, din boxa acuzaților: "Așa ceva nu s-a întâmplat". El a adăugat că se consideră nevinovat și că istoria îl va reabilita și îl va recunoaște drept un patriot care și-a servit țara cu devotament.

La finalul unei audieri prelungite, judecătorul Ahmed Abdel Qawi a anunțat: "Instanța îl declară pe acuzat nevinovat".

În primă instanță, fostul președinte egiptean fusese condamnat, în iunie 2012, la închisoare pe viață pentru "complicitate" la moartea a 239 de manifestanți. Curtea de Casație a cerut apoi rejudecarea cazului în cadrul unui nou proces. În 2014, Mubarak a fost achitat. Au urmat noi apeluri, dar decizia de acum a Curții de Casație este definitivă și fostul lider, acum în vârstă de 88 de ani, va fi pus în libertate.

Instanța a respins de altfel şi solicitările avocaților victimelor de a lansa proceduri civile împotriva lui Mubarak, blocându-le astfel posibilitatea de a mai face apel sau recurs.