Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Penelopegate: Penelope Fillon, explicații în Le Journal du Dimanche

Penelope Fillon, soția candidatului dreptei la alegerile prezidențiale franceze, rupe tăcerea. Într-un interviu acordat săptămânalului Le Journal du Dimanche, Penelope Fillon spune că l-a îndemnat pe François Fillon, să "continue până la capăt".

În primul său interviu după izbucnirea, la sfârșitul lunii ianuarie, a cazului privind posibilele angajări fictive, soția candidatului dreptei afirmă că i-ar fi spus acestuia "că trebuie să meargă până la capăt" în ciuda dificultăților, dar "el este cel care va decide".

"Doar el poate fi președinte. A fi capabil să înduri așa ceva este o dovadă de curaj remarcabil. Este singurul candidat care are experiența, viziunea, proiectul și determinarea necesară pentru a conduce Franța", a spus Penelope Fillon, care a dat asigurări că soțul său "nu i-a cerut" să vorbească și nici ea "nu i-a cerut acestuia permisiunea".

În același interviu, Penelope Fillon mai spune că  a îndeplinit "sarcini foarte variate" în calitate de colaboratoare parlamentară a soțului său și a dat asigurări că a furnizat anchetatorilor dovezi ale realității activităților sale.

"Am transmis prin avocatul meu documente anchetatorilor", a declarat Penelope  Fillon, "scrisori cu adnotări care dovedesc că au trecut pe la mine, schimburi de e-mailuri cu alți colaboratori ai soțului meu".

Ea a adăugat că a "regăsit multe documente din perioada 2012-2013, dar puține din anii anteriori lui 2007". "Cine păstrează documente de acest gen datând de acum zece, 15 sau 20 de ani?" se întreabă în interviu Penelope Fillon.

Aceasta a punctat și că are "studii de drept și de literatură". "M-a șocat să se poată crede că eram o ignorantă și o imbecilă. Dar eu puteam suporta asta. Ceea ce nu pot să suport este insulta față de soțul meu indusă de aceasta. François are un mare respect pentru femei, în general, și pentru mine, în particular. Asta mă determină să răspund", declară Penelope Fillon ăn interviul  pentru Le Journal du Dimanche.

 

 

Asediat din toate părțile, candidatul dreptei, François Fillon, le-a cerut sâmbătă susținătorilor săi să nu se lase "intimidați".

" Nu abdicați, nu renunțați niciodată", a îndemnat Fillon, în fața unei săli pe jumătate plină din regiunea pariziană.

Între timp însă, dezertările se țin lanț după anunțul privind probabila inculpare a candidatului, pe 15 martie, în afacerea prezumtivelor angajări fictive ale soției și celor doi copii ai săi.

După purtătorul de cuvânt, a venit rândul directorului său de campanie, Patrick Stefanini, să anunțe că va renunța la funcție, duminică seara, la finalul unei adunări de susținere a lui François Fillon, convocată în plin centrul Parisului, în apropiere de Turnul Eiffel.

Manifestația de duminică este deosebit de importantă pentru Fillon, a cărui popularitate va fi măsurată prin prisma numărului de participanți.

Adunarea de duminică a fost criticată de mai mulți membri ai partidului său, care se tem de alunecarea spre o punere în cauză a justiției și lăsarea unei impresii de neîncredere în instituțiile statului.

În ultimele zile, mai multe personalități din tabăra sa i-au cerut lui Francois Fillon să se retragă și să lase locul lui Alain Juppe, fost premier.

Învins în mod clar de Fillon în al doilea tur al alegerilor primare ale dreptei și centrului din noiembrie trecut, Juppe, 71 de ani, a transmis că nu va candida decât cu condiția ca Fillon să se retragă singur iar partidul să îi acorde o susținere unanimă.

Fostul premier francez Alain Juppe, în prezent primar al orașului Bordeaux, ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale dacă l-ar înlocui pe actualul candidat al dreptei, François Fillon, arată un sondaj publicat vineri, citat de EFE.

Institutul care a realizat acest sondaj afirmă că ancheta sociologică a fost efectuată miercuri și joi, după ce Fillon a fost chemat în fața instanței în vederea unei posibile inculpări în dosarul privind presupusele locuri de muncă fictive ale soției sale, Penelope, și ale celor doi copii ai săi.

În acest sondaj, Alain Juppe este cotat cu 26,5% din intențiile de vot. Urmează centristul Emmanuel Macron, cu 25%, și lidera extremei drepte, Marine Le Pen, cu 24%. Dacă Fillon și-ar menține candidatura, conform sondajelor el ar fi eliminat din primul tur, iar în turul al doilea s-ar confrunta Macron și Le Pen.

François Fillon era considerat inițial favoritul alegerilor prezidențiale, situație care s-a schimbat după ce în urma unor informații apărute în presă s-a declanșat scandalul cunoscut sub numele de 'Penelopegate'.