Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Partidul Democrat propune votul uninominal

plahotniuc_1.jpg

Vlad Plahotniuc, liderul Paridului Democrat
Image source: 
RFI România

Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, propune schimbarea sistemului electoral, respectiv alegerea deputaților în circumscripții uninominale. Controversatul om de afaceri moldovean a declarat luni că, în opinia sa, votul uninominal oferă posibilitatea reală cetăţenilor să decidă pe cine trimit în Parlament, spre deosebire de votul pe liste de partid. Corespondentul RFI la Chiținău, Valeria Vițu, relatează:

Plahotniuc susține că inițiativa democraților de a modifica sistemul electoral vine ca urmare “a necesității de a reforma clasa politică din R.Moldova”.”Votul uninominal rezolvă câteva lucruri foarte importante. Votul uninominal face ca deputatul să fie reprezentativ pentru comunităţi clare de oameni, să provină dintr-un raion concret. Votul uninominal ne dă posibilitatea ca raioanele să fie reprezentate în Parlament de oameni locali, nu de deputaţi puşi pe listă de la centru aşa cum vrea liderul de partid sau un grup de politicieni”.

Democrații susțin că este pentru prima dată în istoria R.Moldova când cetățenii vor putea să demită deputații, dacă nu-și fac treaba și uită de promisiunile făcute alegătorilor.

Vom introduce pentru prima dată în Moldova posibilitatea ca cetăţenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaţilor care nu îşi fac datoria. Mai exact, dacă un deputat nu lucrează bine pentru comunitatea care l-a votat sau a apelat la diferite şmecherii pentru a păcăli electoratul ca să-l aleagă, sau se dovedeşte că acest deputat este corupt şi cumpărat de grupuri de interese, dacă dezamăgeşte oamenii care l-au votat sau nu respectă votul, doar promite şi nu face nimic, atunci cetăţenii nu vor mai aştepta 4 ani să-l sancţioneze, ci îl vor putea demite imediat”, spune Plahotniuc.

Cetăţenii vor putea imediat să-şi aleagă alt deputat în locul acestuia. Astfel, cetăţenii primesc control complet asupra celui pe care îl aleg direct. Cetăţenii pun ştampila pe numele lui, nu pe o siglă de partid, îl trimit în Parlament, dar totodată îl pot da afară dacă nu-şi face treaba”, subliniază el.

Vlad Plahotniuc susține că și reprezentanții diasporei ar putea ajunge în Parlament, astfel încât și vocea lor să fie auzită aici, în țară. Iar prin sistemul uninominal, acest lucru va fi posibil, susține Plahotniuc. ”Este dificil să implementăm vreun proiect de readucere a cetăţenilor aici, acasă, în Moldova, din moment ce ei nu sunt reprezentaţi în Parlament. Ca urmare, în iniţiativa privind schimbarea sistemului electoral, vom introduce pentru prima dată posibilitatea ca diaspora să aibă proprii deputaţi în Parlament, oameni care să provină din diasporă, să le înţeleagă problemele şi să îi ajute să le rezolve”.

În 2018, în R.Moldova vor avea loc alegeri parlamentare, iar potrivit celor mai recente sondaje, Partidul Socialiștilor și Partidul Acțiune și Solidaritate sunt cotate cu cele mai mari șanse de a accede în Parlament. Partidele aflate în prezent la guvernare, Partidul Democrat, Partidul Liberal, dar și Partidul Liberal Democrat, aflat în opoziție, nu vor depăși pragul electoral.