Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Controverse și amânări în dezbaterea privind grațierea

Comisia juridică a Senatului a amânat marți, pentru 21 martie, dezbaterea și întocmirea raportului în ceea ce privește proiectul de lege pentru grațierea unor pedepse și a unor măsuri educative privative de libertate. Senatul este prima Cameră sesizată în cazul acestui proiect de lege organică, iar inițiator este Guvernul. Termenul de adoptare tacită este în data de 25 aprilie.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere în data de 31 ianuarie. El a primit avize favorabile de la Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului și de la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități. La acest proiect de lege, președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, a depus o serie de amendamente care prevăd, printre altele, că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar și pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani.

Tot Şerban Nicolae a propus amendamentele prin care ar urma să fie graţiate inclusiv persoanele condamnate pentru fapte de corupţie. El a declarat, marţi, că Liviu Dragnea a vorbit în nume personal, nu în calitate de lider al partidului când a spus că se opune propunerilor sale. Totodată, Nicolae a afirmat că nu mai e ca pe vremuri, ”cu opinia unică ce emana de la partid şi de la conducătorul iubit”. ”Categoric, ştiţi foarte bine că nu s-a decis la nivelul conducerii partidului vreo poziţie cu privire la această chestiune (…)”, a mai adăugat social-democratul. Şerban Nicolae a precizat că nu îşi va retrage amendamentele, chiar dacă partidul i-o va cere, deoarece au fost depuse în calitatea sa de senator, nu de lider al grupului parlamentar din Senat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că el nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie şi a subliniat că, oricum, doar legea graţierii nu rezolvă problemă supraaglomerării penitenciarelor, fiind necesare investiţii în infrastructură.