
Justiţie
Controverse și amânări în dezbaterea privind grațierea
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere în data de 31 ianuarie. El a primit avize favorabile de la Comisia pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului și de la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități. La acest proiect de lege, președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, a depus o serie de amendamente care prevăd, printre altele, că se grațiază în întregime pedepsele cu închisoarea de până la trei ani inclusiv, dar și pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de efectuat este mai mic de trei ani.
Tot Şerban Nicolae a propus amendamentele prin care ar urma să fie graţiate inclusiv persoanele condamnate pentru fapte de corupţie. El a declarat, marţi, că Liviu Dragnea a vorbit în nume personal, nu în calitate de lider al partidului când a spus că se opune propunerilor sale. Totodată, Nicolae a afirmat că nu mai e ca pe vremuri, ”cu opinia unică ce emana de la partid şi de la conducătorul iubit”. ”Categoric, ştiţi foarte bine că nu s-a decis la nivelul conducerii partidului vreo poziţie cu privire la această chestiune (…)”, a mai adăugat social-democratul. Şerban Nicolae a precizat că nu îşi va retrage amendamentele, chiar dacă partidul i-o va cere, deoarece au fost depuse în calitatea sa de senator, nu de lider al grupului parlamentar din Senat.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că el nu susţine graţierea pentru fapte de corupţie şi a subliniat că, oricum, doar legea graţierii nu rezolvă problemă supraaglomerării penitenciarelor, fiind necesare investiţii în infrastructură.