Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Accent pe istorie: Președinții americani și presa

truman_press.jpg

Președintele Harry S. Truman la prima sa conferință de presă, Casa Albă 17 aprilie 1945
Image source: 
Hadas Gold / politico.com

Unul dintre elementele prin care s-a remarcat președintele Donald Trump, încă din campania electorală, a fost atitudinea sa mai puțin prietenoasă cu presa, iar, recent, acesta a anunțat că nu va participa la cina anuală a Corespondenților de la Casa Albă, programată luna viitoare. Detalii despre președinții americani și relația lor cu presa la Accent pe istorie.

Relația dintre președinții americani și presă a parcurs un drum destul de sinuos prin istorie, cu suișuri și coborâșuri, încă din epoca George Washington.

Știați că președintele Woodrow Wilson a fost primul care a susținut o conferință de presă așa cum o știm astăzi și că, inițial, jurnaliștii formulau întrebările pentru președinți doar în scris?

Relația complicată dintre cele două instituții a început încă din perioada Părinților Fondatori.

Chiar înainte de inaugurarea sa (1789), primul președinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington și-a anulat abonamentele la treizeci de ziare, ceea ce arată că părerea sa despre presa vremii nu era una foarte bună. Cu toate acestea, în ultima sa zi de viață, Washington citea exact unul dintre aceste ziare…

Thomas Jefferson, deși avea un discurs în care susținea cu patimă importanța libertății presei, nu se ferea să facă declarații precum aceea că ,,Ziarele prezintă, în cea mai mare parte, doar o caricatură a minților neprietenoase”, în timp ce James Madison, autorul Primului Amendament al Constituției americane, care garantează libertatea presei, a fost ofensat de atitudinea cârcotașă a jurnaliștilor referitoare la modul în care a condus războiul din 1812.

În mandatul lui Grover Cleveland, jurnaliștii nu aveau asigurat nici măcar un spațiu de lucru în interiorul Casei Albe, fiind nevoiți să stea doar afară în așteptarea eventualelor știri, în timp ce succesorul său, William McKinley, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, precedată de o conferință cu experți în brevete de invenție, a afirmat că „Este a doua oară în această săptămână când am fost solicitat să mă adresez unei adunări a inventatorilor’’.

Theodore Roosevelt a avut o atitudine mai prietenoasă cu presa, având chiar și un secretar de presă, dar și cunoștințe apropiate printre jurnaliști; este destul de știut obiceiul președintelui de  a face declarații jurnaliștilor dimineața, în timp ce era bărbierit.

Woodrow Wilson, deși convins și el că nu tot ce scrie în ziare este demn de încredere, a marcat o premieră în relația Casei Albe cu presa organizând în 1913 prima conferință de presă, la care au participat aproximativ 125 de jurnaliști, fără criterii de selecție, care existau până la acel moment. Întrebările pentru președinte erau adresate numai în scris.

Abia în epoca Franklin D. Roosevelt conferințele de presă au devenit mai puțin formale, când jurnaliștii, adunați în jurul președintelui, stăteau de vorbă cu acesta, deși nu aveau voie să îl citeze direct. De altfel, președintele Franklin D. Roosevelt este și protagonistul unor celebre intervenții zilnice la radio, urmărite de milioane de ascultători.

Dwight D. Eisenhower a permis să fie citat direct de către ziariști, iar în ianuarie 1955 a susținut prima conferința sa de presă înregistrată video din istorie, pentru ca din 1960 dezbaterile electorale între candidații prezidențiali să fie transmise live la televizor (protagoniștii au fost Richard Nixon și  John F. Kennedy).

Restul este istorie și, după cum vedem, istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 9 martie 2017