Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În umbra Brexitului: Economie și migrație - temele summitului de la Bruxelles

summit.jpg

Summitul european din aceste zile va fi, probabil, ultima reuniune a liderilor europeni înainte ca premierul britanic Theresa May să invoce oficial Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona care declanșează Brexitul

48 de ore. Atât îi va trebui Uniunii Europene să își prezinte planul de negociere după declanşarea Brexitului. Anunțul vine de la președintele Consiliului European Donald Tusk. Deocamdată este așteptată notificarea Marii Britanii. Premierul Theresa May a anunţat că va invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona - clauza de notificare a divorţului - până la sfârşitul acestei luni. Între timp, azi și mâine are loc la Bruxelles un summit consacrat migraţiei şi economiei

Summitul european din aceste zile va fi, probabil, ultima reuniune a liderilor europeni înainte ca premierul britanic Theresa May să invoce oficial Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. May a promis că va declanșa mecanismul pentru ieşirea din blocul comunitar înainte de sfârșitul lunii martie

Uniunea Europeană va avea nevoie apoi de numai 48 de ore ca să prezinte primul său plan cu privire la negocierile în vederea Brexitului, după ce Regatul Unit îşi declanşează în mod oficial divorţul, a declarat preşedintele Uniunii Donald Tusk. ”Noi suntem bine pregătiţi, iar răspunsul nostru după notificarea oficială va fi rapid şi responsabil”, a declarat el. După care, în aprilie probabil, liderii europeni se vor întâlni ca să finalizeze aceste” linii directoare. Articolul 50 prevede o perioadă de doi în care Marea Britanie să iasă din Uniune, în care Londra şi Bruxellesul urmează să negocieze termenii plecării şi, speră ele, o viitoare relaţie comercială. Negocierile vor începe însă abia după ce trec două luni de la notificare.

Între timp, cele 27 de state membre ce vor rămâne în blocul comunitar încearcă să se concentreze pe dosarele de zi cu zi.

La începutul summitului, Consiliul European urmează să îşi aleagă preşedintele pentru perioada 1 iunie 2017 - 30 noiembrie 2019. Actuala preşedinte este favorit pentru un nou mandat. Donald Tusk are susţinerea a aproape toate guvernele din UE, cu excepţia Poloniei, ţara sa de origine, condusă de rivalii săi politici.

Starea economiei europene prezintă o altă problemă dificilă. Deşi, pentru prima dată în ultimii ani, economia zonei euro este într-o situaţie decentă, politicienii nu par să reuşească să obţină capital electoral de pe urma acestui lucru.

De asemenea, liderii europeni ar urma să discute, azi și mâine, și despre dosarul spinos al transferurilor de migranţi. 160.000 de oameni care se află în prezent în Italia şi Grecia, și care au fost identificaţi ca având nevoie de protecţie internaţională, ar trebui să fie preluaţi de alte state membre până în septembrie 2017.

801