Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sondaj prezidențiale Franța: Emmanuel Macron o depășește pe Marine Le Pen

macron.jpg

E pentru prima dată când Emmanuel Macron o depășește pe Marine Le Pen în intențiile de vot
E pentru prima dată când Emmanuel Macron o depășește pe Marine Le Pen în intențiile de vot
Sursa imaginii: 
rfi.fr

În Franța, un sondaj de opinie dat publicității joi îl plasează pentru prima dată pe Emmanuel Macron în fruntea preferințelor electoratului. Pe poziția a doua se situează președinta Frontului Național, Marine Le Pen, urmată la mică distanță de candidatul dreptei, Francois Fillon, încă serios afectat de scandalul de corupție în care e implicat.

E pentru prima dată când Emmanuel Macron o depășește pe Marine Le Pen în intențiile de vot pentru alegerile prezidențiale din Franța, al căror prim tur de scrutin e programat pentru 23 aprilie.

Astfel, conform datelor relevate de sondajul Harris Interactive, fondatorul mișcării de centru "En Marche!" acumulează 26% din intențiile de vot. E vorba despre un câștig de 6 puncte procentuale în numai două săptămâni.

Pe poziția a doua în preferințele electoratului, la doar un punct procentual distanță, se află candidata extremei dreapta, Marine Le Pen.

Interesant e că, după cum arată același studiu, în turul doi al prezidențialelor, Emmanuel Macron ar câștiga detașat în fața președintei Frontului Național cu 65% din voturi (+5%) față de 35% (-5%).

Acesta este primul sondaj realizat de Harris Interactive după anunțarea unei alianțe între Emmanuel Macron, fost ministru al economiei sub președinția socialistului Francois Hollande, și Francois Bayrou, președintele Mișcării Democrate (MoDem, centru).

Reprezentantul dreptei, Francois Fillon, a cărui campanie este afectată de peste o lună de suspiciuni generate de angajări fictive ale soției și celor doi fii ai săi, rămâne pe poziția a treia, cu 20% din intențiile de vot, în scădere cu un punct procentual.

Urmează apoi candidatul socialist Benoit Hamon (13%,-1%) și cel al "Franței Nesupuse" (stânga radicală), Jean-Luc Melenchon (12%, -1%).

Printre motivațiile persoanelor intervievate figurează mai întâi proiectul candidatului (63%), capacitatea sa de a aduce idei noi (57%), dorința ca propriul candidat să câștige alegerile (56%), onestitatea candidatului (54%).

Conform aceluiași sondaj, 82% dintre persoane intervievate se declară interesate (mult sau suficient) de alegerile prezidențiale, 18% nu sau deloc.

Sondajul a fost realizat online între 6 și 8 martie, pe un eșantion reprezentativ de 4.533 persoane înscrise pe listele electorale, prin metoda cotelor. Marja de eroare este între 0,6 și 1,6 puncte.