Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


(VIDEO) Dacian Cioloş: România trebuie să scape de complexul periferiei

Dacian Cioloş crede că România ar trebui să facă propuneri concrete privind viitorul UE (Foto: RFI/Şerban Georgescu)

România trebuie să scape de complexul periferiei, declară la RFI fostul premier Dacian Cioloş. El e de părere că în dezbaterile privind viitorul Uniunii Europene după Brexit, Bucureştiul ar trebui să vină cu propuneri concrete, nu doar să spună că se opune unei Europe cu mai multe viteze.

Dacian Cioloş crede că e prematur să spunem că se va merge pe ideea unei Europe cu mai multe viteze: “Văd că deja ne concentrăm pe concluzii, fără să fi analizat întâi documentul respectiv (cele cinci scenarii prezentate de şeful CE, Jean-Claude Juncker-n.r.), fără să fi analizat contextul în care au apărut aceste propuneri. Şi eu ca şi comisar european, când am pregătit reforma Politicii Agricole Comune, am lucrat cu scenarii, pe care le-am propus dezbaterilor. Au fost scenarii maximaliste, să spun aşa şi dacă ne uităm la rezultatul final al discuţiilor şi negocierilor şi nu doar în Politica Agricolă Comună, ci şi în alte domenii, unde Comisia Europeană a lucrat cu scenarii, o să vedem că acest rezultat final nu arată aproape niciodată, nu e similar aproape niciodată cu unul din scenarii sau cu celălalt”.

Cu siguranţă, ceea ce se va întâmpla, ceea ce se va decide în final va fi după părerea mea o combinaţie a unor elemente din mai multe scenarii, dar pentru a ajunge la această combinaţie, trebuie să avem discuţii pe toate aceste scenarii, să vedem ce presupun ele şi mai ales să înţelegem care e procesul. Dacă ne cramponăm încă de la început pe un scenariu, să spunem că nu suntem de acord cu el, riscăm să rămânem în afara jocului, pentru că într-un astfel de proces nu-i suficient să nu fii de acord, trebuie să vii cu idei, să vii cu propuneri şi să spui cum vezi lucrurile”, afirmă fostul premier.

 

“UE funcţionează deja cu mai multe viteze”

 

Dacian Cioloş subliniază că Europa cu mai multe viteze e deja o realitate: “Nici eu nu cred că scenariul Europei cu mai multe viteze, care e o realitate şi asta trebuie s-o recunoaştem, Uniunea Europeană funcţionează cu mai multe viteze în momentul de faţă. Avem anumite state membre care sunt în Spaţiul Schengen, altele care încă nu sunt, avem zona euro şi state membre care nu sunt în zona euro, avem în continuare România şi Bulgaria cu monitorizare pe justiţie, faţă de alte state membre, deci avem deja mai multe viteze. Ideea este cum continuăm cu această Uniune Europeană, pentru ca ea să fie mai eficientă, pentru că aşa cum e ea acum, cu mai multe viteze, deciziile se iau foarte greu şi într-o lume care e tot mai dinamică Uniunea Europeană rămâne în urmă”.

Fostul premier consideră că România trebuie să vină cu propuneri concrete privind viitorul UE: “Sper ca România să scape de acest complex al periferiei şi să se plaseze în centrul discuţiilor, venind cu idei, nu doar cu negaţii, cu ceea ce nu e de acord. Cu atât mai mult cu cât România are o oportunitate, pe care puţine state membre o au în perioada următoare, până la alegerile europarlamentare, România va asigura preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, deci va fi în centrul jocului, dacă va avea idei de plasat, în 2019 şi nu cred că se vor lua decizii ferme înainte de alegerile europarlamentare”.

 

 

 
Dacian Cioloş, despre Europa cu mai multe viteze