Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul britanic se opune garantării acum a drepturilor celor din UE

brexit_vote.jpg

Vot în Camera Comunelor
Guvernul va încerca să întoarcă în Camera Comunelor votul din Camera Lorzilor
Image source: 
www.independent.co.uk

Guvernul Marii Britanii a anunțat că va încerca să anuleze în Camera Comunelor - camera inferioară a parlamentului britanic - votul din Camera Lorzilor - camera superioară - în favorarea garantării drepturilor cetățenilor UE aflați în Regatul Unit după ieșirea țării din Uniunea Europeană - Brexit. Votul din Camera Comunelor va avea loc luni 13 martie. 

Anunțul făcut de ministrul relației cu parlamentul, David Lidington, survine exact în ziua participării premierului Theresa May la Consiliul European, probabil ultima reuniune a liderilor UE înaintea invocării de către prim ministru a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care declanșează procesul ieșirii Marii Britanii din Uniune, care constă în doi ani de negocieri la capătul cărora încetează statutul de membru UE.

Mai întâi însă cele două camere ale parlamentului trebuie să adopte în termeni identici proiectul de lege cu două articole care autorizează premierul May să invoce articolul 50. 

Săptămâna aceasta Camera Lorzilor, care este numită, a adoptat două amendamente față de textul adoptat în Camera Comunelor, care este aleasă.

Primul stipulează că în termen de trei luni de la invocarea articolului 50 guvernul trebuie să  facă propuneri care să asigure drepturile cetățenilor UE și Zonei Economice Europene (EEA) și familiilor lor rezidente legal în Marea Britanie la data data adoptării acestei legi.

Camera Comunelor contra Camere Lorzilor

Al doilea amendament prevede că rezultatul final al negocierilor cu UE trebuie în mod obligatoriu supus votuli parlamentului înaintea ieșirii țării din Uniune.  

Camera LorzilorCamera Lorzilor a votat în favoarea garantării drepturilor cetățenilor UE

La votul inițial din Camera Comunelor amendamentul care propunea garantarea drepturilor cetățenilor UE a fost respins cu 332 de voturi la 290 din totalul de 650 de deputați.

Între timp, comitetul pentru ieșirea din UE al Camerei Comunelor a recomandat în unanimitate guvernului, inclusiv cu votul deputaților Partidului Conservator condus de premierul May, să garanteze unilateral drepturile cetățenilor UE aflați legal în Marea Britanie după ieșirea țării din Uniune.

Premierul May a refuzat constant să accepte garantarea drepturilor cetățenilor UE, atât timp cât nu sunt garantate în schimb drepturile cetățenilor britanici care trăiesc în statele membre ale Uniunii, după ieșirea țării din UE. 

Presa a relatat că până la 30 de deputați Conservatori și-a putea schimba luni votul față de luna trecută și dacă acest lucru se întâmplă atunci guvernul ar putea fi învins din nou, chiar în Camera Comunelor unde Partidul Conservator deține majoritatea absolută, cu 330 de deputați din 650.

Dacă însă cel puțin unul dintre cele două amendamente este respins de Camera Comunelor, atunci proiectul revine în Camera Lorzilor unde, potrivit cutumei constituționale, camera superioară se va înclina voinței exprimată în camera cu legitimitate directă.    

După adoptarea proiectului în termeni identici în ambele camere, proiectul merge la promulgare la Regina Elisabeta a II-a, ir apoi premierul May poate invoca articolul 50. În toamna trecută ea a promis declanșarea Brexit până la sfârșitul lunii martie 2017.