Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Realegerea lui Donald Tusk în fruntea UE: o înfrângere pentru Varșovia

2e285580-a8fc-4b68-abde-d5be699e077a_preview.jpg

Donald Tusk martie 2017
Donald Tusk în urma realegerii sale în fruntea UE
Sursa imaginii: 
@ European Union

Donald Tusk, actualul președinte al UE, a fost reales în această funcție joi 9 martie la Bruxelles. Guvernul polonez s-a opus însă acestui candidat, propunându-l în schimb pe eurodeputatului Jacek Saryusz-Wolski. Acest caz fără precedent aruncă din nou o pată pe obrazul Poloniei, considerată deja oaia neagra a Europei.

Guvernul de la Varșovia, de dreapta ultra catolică, condus din umbră de Jaroslav Kaczynski (președintele Partidului Dreptului si Justiției – PiS) este deja acuzat că nu respectă statul de drept și valorile europene.

Actuala ieșire fără precedent a Poloniei împotriva lui Donald Tusk face ca acest guvern să fie total discreditat.

Premierul Beata Szydlo a amenințat acum la Bruxelles că delegația poloneză va părăsi sala de reuniune a summitului pentru a împiedica ca votul să aibă loc.

Szydlo a renunțat la a mai părăsi sala când a aflat că în acel moment se putea mai departe vota și că „votul” Poloniei absente ar fi fost considerat drept o abținere. Cum toate delegațiile erau în favoarea lui Tusk si doar Londra se abținea, victoria lui Tusk ar fi fost oricum asigurată. 

PiS îi reproșează lui Tusk unele critici adresate de acesta în ultimul an privind statul de drept si democrația în Polonia.

Donald Tusk este totuși unul dintre cei care s-a opus anul trecut, la începutul crizei, ca țara sa să fie sancționată de Comisia Europeană. El a văzut cu ochi răi si deschiderea dialogului Bruxelles- Varșovia privind statul de drept, o procedura inedită care poate duce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei pe plan european.

Kaczynski mai spune că Tusk poartă responsabilitatea morală pentru moartea celuilalt frate Kaczynski, Lech, decedat în accidentul de avion de la Smolensk. 

Înainte ca Polonia să dea semne, în urma cu câteva luni, ca nu-l mai susține pe Tusk, mai mulți lideri UE aveau si ei reticențele lor față de fostul premier polonez. I se reproșa, tacit, aversiunea viscerală față de Moscova.

Însă chiar reticența Poloniei a decis Franța si Germania să-l susțină din nou pe Tusk, numai de teama de a nu se pomeni în aceeași tabără cu Kaczynski și cu premierul Beata Szydlo.

Polonia a anunțat săptămâna trecută că are un nou candidat în persoana eurodeputatului PPE Jacek Saryusz-Wolski. Acesta nu întrunea niciuna din condițiile cerute de funcția de președinte al UE. El nu a ocupat niciun post înalt în statul polonez.

Saryusz-Wolski, pe care Platforma Civica poloneză, al cărei membru este, nu-l mai dorea pe liste pentru alegerile europene din 2019 voia prin această candidatură insolită ca măcar sa obțină un loc pe listă sau un post de ministru la Varșovia. In cele din urma, el a fost obligat sa se retragă din PPE.

Donald Tusk , în vârsta de 59 de ani, este un om politic polonez de orientare liberala, născut la Gdansk si făcând parte din minoritatea kasuba. El a fost Prim Ministrul Poloniei între 2007 si 2014 iar din 2014 a ocupat funcția de Președinte al UE.