Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinăul acuză Rusia de abuzuri asupra oficialilor moldoveni

poza_trei_guvern.jpg

Președintele Parlamentului de la Chișinău Andrian Candu, președintele Republicii Moldova Igor Dodon și prim-ministrul moldovean Pavel Filip
Sursa imaginii: 
gov.md

Autoritățile moldovene au transmis, joi, o notă ”către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova”. În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, ”tratați în mod umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești. Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat”, susțin autoritățile de la Chișinău. Până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

Comentatorul politic, Cornel Ciurea spune la RFI că oficialitățile moldovene au tratat cu maximă delicatețe subiectul abuzurilor comise asupra demnitarilor moldoveni care călătoresc în Rusia. S-a spus deschis că aceste intimidări nu au conotații politice. ”Având în vedere aceasta prudență în exprimare”, expertul nu crede că din partea Rusiei va veni un răspuns dur. „În cazul în care este adevărat că aceste abuzuri sunt comise de structuri ale Federației Ruse care n-au girul lui Putin, conflictul poate fi ușor aplanat pe cale politică. Totuși, politica Rusiei fata de Moldova poate fi caracterizată ca un lent și metodic joc cu nervii Moldovei - embargoul economic, prezenta trupelor rusești în Transnistria, mai nou percheziționarea demnitarilor. Moldova trebuie să suporte acest abuz pentru că a îndrăznit să viseze că poate avea o traiectorie europeană”.

În opinia lui Ciurea, președintele Igor Dodon a minimizat importanța acestor abuzuri și a considerat că ele sunt accidentale.”Spunând asta, el a preferat să se alieze cu Kremlinul în detrimentul intereselor propriului popor. Cu toate acestea, președintele are o șansă să se reabiliteze - sa încerce prin canalele sale neoficiale să influențeze administrația lui Putin ca să intervină și să oprească hărțuirea demnitarilor moldoveni”, conchide la RFI,  comentatorul moldovean, Cornel Ciurea.

 

De ce este notificată Rusia acum cu privire la tratamentul abuziv asupra oficialilor moldoveni?

Autoritățile de la Chișinău susțin că hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională, au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă. Mai exact, imediat după ce au fost reținuți oficiali ai băncii, iar judecători și executori au fost puși sub învinuire, unii dintre ei fiind trimiși deja în judecată. Abuzurile s-au intensificat odată cu solicitările transmise de anchetatorii moldoveni în Federația Rusă pentru a obține informații privind proveniența banilor. Ancheta a scos la iveală legături între o parte din banii respectivi și tentativa de corupere a unor deputați din Parlamentul Republicii Moldova.

Într-un comunicat de presă al Parlamentului se arată că anterior, aceste abuzuri asupra oficialilor moldoveni au fost semnalate autorităților Federației Ruse prin mai multe demersuri și de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, însă ele au rămas fără răspuns, iar situația a continuat și chiar s-a agravat. Doar în ultimele luni, cel puțin 25 de oficiali moldoveni au fost opriți și tratați abuziv la intrarea în Federația Rusă, susțin autoritățile de la Chișinău.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu și prim-ministrul Pavel Filip au avut joi, o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, unde a și fost transmisă nota care semnalează și abuzul asupra ofițerilor moldoveni din instituțiile care gestionează această anchetă, ”aceștia fiind de asemenea subiecți ai comportamentului abuziv la intrarea în Federația Rusă”. Doar în cazul unui angajat al MAI au existat nu mai puțin de 35 de intervenții abuzive asupra lui la intrarea sau la părăsirea unui aeroport din Moscova.

Președintele Parlamentului și prim-ministrul i-au comunicat ambasadorului rus că au primit informări de la instituțiile de drept din Republica Moldova în legătură cu mai multe tipuri de riscuri referitoare la oficialii moldoveni, inclusiv riscuri privind deplasarea în Federația Rusă. Ca urmare, s-a luat decizia transmiterii acestei note oficiale către conducerea Federației Ruse, în care se solicită o intervenție imediată pentru stoparea abuzurilor. De asemenea, ambasadorul rus a fost anunțat că până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

Atât în nota transmisă la Moscova, cât și în discuția cu Ambasadorul Farit Muhametşin, președintele Parlamentului și prim-ministrul au menționat că din datele analizate până acum reiese că natura problemei semnalate nu ar fi una politică, aceste abuzuri fiind inițiate la indicația unuia dintre serviciile speciale rusești, ai căror reprezentanți conduc interogarea oficialilor moldoveni când ajung în Federația Rusă. Politicul rus este așadar invitat, cu bună credință, să clarifice situația abuzivă din perspectiva internă.

Andrian Candu și Pavel Filip și-au exprimat convingerea că această situație delicată va fi lămurită în cel mai scurt timp, abuzurile oprite, iar cei care au dirijat acele acțiuni vor fi trași la răspundere. Republica Moldova își dorește relații cordiale și constructive cu Federația Rusă, de respect reciproc și bună cooperare, în interesul ambelor state.

 

Igor Dodon:”Decizia premierului și a speakerului - deplasată”

Deși președintele Parlamentului, dar și premierul moldovean le-au cerut oficialilor de la Chișinău să se abțină de la călătorii în Federația Rusă, Igor Dodon anunță ca va merge, fără probleme în Rusia, chiar săptămâna viitoare. Pro-rusul Igor Dodon susține că nu cunoaște detalii despre cazurile la care fac referire premierul și speakerul Parlamentului, subliniind totuși că ”decizia lor de a le interzice oficialilor statului să meargă în Federația Rusă este una deplasată”.”E posibil să fi fost anumite disfuncționalități, așa cum avem și noi la frontieră, dar asta nu justifică o decizie care riscă să blocheze bunele relații pe care am început să le construim cu Federația Rusă”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. Președintele a ținut să precizeze că va continua să meargă la Moscova și să promoveze interesele țării, să muncească pentru consolidarea parteneriatului strategic pe care îl are R.Moldova cu Federația Rusă. Dodon susține că va merge la Moscova într-o vizită de lucru, în perioada 17-18 martie.