
Politică
Titus Corlăţean la RFI: România nu a ştiut niciodată să joace cartea NU-ului
Titus Corlatean Declaratie ambasade neuzual contraproductiv.jpg

Cum ar trebui reconstruită Uniunea Europeană după Brexit? Titus Corlăţean spune că “în astfel de situaţii de criză, de provocări, soluţia este mai multă Europă şi nu mai puţină Europă. Problema Uniunii Europene, dacă ne raportăm la ambele perioade şi perioada prosperă, perioada bună, perioada în care lucrurile au funcţionat foarte bine, perioada care a inclus valuri de lărgire a Uniunii Europene, dar şi perioada mai proastă, perioadă de criză, de provocări, criză economică, socială, valul de migraţie, problema Europei constă în faptul că procesul de integrare pe deplin, aş spune, nu a mers până la capăt”.
În opinia fostului ministru de Externe, “problema nu constă în a găsi soluţii fragmentare, în a rupe Uniunea Europeană în diferiţi poli de putere, mai mari sau mai mici. Nu. Problema este convergenţa, este adevărat, problema este ca cei veniţi mai recent să fie susţinuţi (…). Au fost destule piedici puse, pe chestiuni de interes. Dacă pe de o parte în chestiuni de securitate, apărare, combaterea terorismului, state nou venite şi aici mă refer la România, mă refer la Polonia, de exemplu, au avut o contribuţie poate uneori mai discretă, mai puţin vizibilă, dar au avut o contribuţie extrem de solidă după data aderării, asta ca să mă raportez la multe state vest-europene cu mai mare vechime în UE, cu o contribuţie mult mai modestă, în acelaşi timp, România pentru chestiuni de natură politică, nu legate de nerespectarea criteriilor a fost ţinută în afara Spaţiului Schengen”.
Slăbiciunile interne
Titus Corlăţean crede că “noi n-am reuşit până în clipa de faţă să ne impunem cu adevărat ca un stat de primă linie în UE, în principal din cauza slăbiciunilor noastre interne, din cauza acestui război neîntrerupt în plan politic şi social (…). În mod normal, preşedintele ar fi trebuit să vină, să aibă o consultare sau să invite la Cotroceni liderii grupurilor parlamentare, poate preşedinţii celor două Camere, pentru că atunci când te duci la Consiliu şi mai ales în aceste momente, angajezi toată România”.
“Noi n-am ştiut niciodată să jucăm cartea NU-ului. Au fost alte state mult mai mici în Europa care au spus pentru că avem acest tip de interese, au blocat decizii, spunând NU, poate nu neapărat pe dosarul respectiv, poate pe un alt dosar, dar au fost respectate şi şi-au rezolvat problemele (…). Noi în general am fost foarte conformişti, am respectat regulile jocului şi nu am fost trataţi întotdeauna cu atenţia şi cu respectul cuvenit. Trebuie să începem să jucăm altfel”, conchide senatorul PSD.