Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Benelux invită Grupul de la Vișegrad la discuții pe marginea viitorului UE

ue.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Belgia, Olanda şi Luxemburg au invitat stele membre ale grupului de la Vișegrad la discuții privind viitorul Uniunii Europene, a anunțat premierul olandez Mark Rutte, citat de agențiile internaționale de știri. Soarta blocului comunitar ar urma să fie tranșată la Roma, la finele lunii, odată cu summitul care marchează împlinirea a 60 de ani de tratatul care a pus bazele Uniunii.

Statele Benelux vor să joace un rol pozitiv în modelarea viitorului Uniunii, transmite premierul Rutte, care precizează că vor fi invitate la discuții atât țările Grupului de la Vișegrad (Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia) cât și statele baltice.

“Semnalul este că suntem mai puternici împreună, chiar dacă uneori nu este uşor”, completeză premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Invitația făcută astăzi, în cea de-a doua zi a summitului de primăvară de la Bruxelles, cine pe fundalul tensiunilor create de premierul polonez, odată cu refuzul de a-i acorda un nou mandat la preşedinţia Consiliului Europei lui Donald Tusk. Totodată, completează consultările la nivel înalt referitoare la viitorul Uniunii post-Brexit. Motoarele Uniunii, Franța și Germania, par să încline spre o Europă concentrică, așa numita Europă cu mai multe viteze, în vreme ce statele din est, inclusiv România, se opun unui astfel de proiect.

Lucrurile ar putea fi tranșate pe 25 martie, la Roma, la reuniunea ce marchează împlinirea a 60 de ani de tratatul care a pus bazele Uniunii Europene.