Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Junker: Europa cu mai multe viteze nu înseamnă o nouă Cortină de Fier

Europa "cu mai multe viteze", dorită de mai mulți lideri europeni după Brexit şi dur criticată de țările est-europene, nu vizează crearea "unei noi Cortine de Fier", a transmis vineri seară președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la finalul Consiliului European.  Pe de altă parte, aşa-numita Europă cu mai multe viteze există, din anumite puncte de vedere (spaţiul Schengen sau zona euro), a punctat Junker, care a dat însă asigurări că tratatele comunitare nu vor fi modificate.

La Bruxelles,  premierul Poloniei Beata Szydlo a declarat, tranşant, că ţara sa respinge scenariul unei Europe cu mai multe viteze și va refuza să discute acest proiect. Iar preşedintele Iohannis a avertizat că un asemenea plan ar putea duce într-un final la scindarea Uniunii Europene:

 "Am explicat colegelor şi colegilor de ce o Europă cu mai multe viteze nu este o soluţie bună. Dimpotrivă, este o soluţie care, in extremis, ar putea chiar să ducă la scindarea Uniunii Europene. O să ne apucăm să discutăm scenariile lui Juncker şi vom încerca într-un an, maximum doi ani, să conturăm cum vedem noi cu toţii viitorul UE", a Klaus Iohannis.

Vineri, la Bruxelles, liderii europeni (fără premierul britanic Theresa May) au discutat informal şi au pregătit Declaraţia ce ar urma să fie adoptată, la sfârşitul lunii, la summitul de la Roma, considerat crucial pentru viitorul Uniunii post Brexit.