Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Putin și Erdogan anunță normalizarea relațiilor bilaterale

putin_si_erdogan.jpg

Image source: 
France24/ Alexander Nemenov / AFP |

Preşedintele Vladimir Putin a salutat relaţiile strânse dintre forţele ruse şi cele turce, la întâlnirea cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pe tema situaţiei din Siria; de altfel, cei doi lideri au confirmat normalizarea pe deplin a relaţiilor ruso-turce, afectate în trecut de un incident militar.

 "Am încheiat procesul de normalizare. Nu mai dorim să folosim acest cuvânt"  - a transmis Erdogan, care va cerut ridicarea tuturor sancţiunilor economice impuse de Rusia după doborârea unui avion militar la graniţa cu Siria, în noiembrie 2015.

"Considerăm Turcia partenerul nostru cel mai important"  - a spus şi Vladimir Putin, înainte de semnarea unui acord economic de cooperare.

Întrebat dacă  Siria şi Irakul ar trebui să rămână între frontierele actuale, Putin a invocat ”o situaţie complexă” şi ”contradicţii” în negocierile de pace. A insistat încă că apărarea integrităţii teritoriale a Siriei este o ”condiţie necesară în vederea păcii”. Erdogan a declarat, la rândul său,  că menţinerea frontierelor actuale ale Siriei reprezintă ”principalul obiectiv” al Turciei.