Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coreea de Sud: Proteste violente după destituirea președintei. 3 morți și zeci de răniți

proteste_park.jpg

Sursa imaginii: 
en.wikipedia.org

3 persoane au murit și câteva zeci au fost rănite la Seul,  în urma protestelor declanșate de destituirea președintei Park Geun-Hye, de către Curtea Constituțională. Decizia a provocat confruntări dure între forțele de ordine și manifestanți.  

Poliția sud-coreeană a transmis sâmbătă că o a treia persoană a murit din cauza rănilor suferite în timp ce participa la protestele de vineri, din centrul capitalei Seul, față de destituirea președintei țării, Park Geun-hye,

Președinta a fost destituită de Curtea Constituțională pe fundalul unui scandal de corupție și la capătul unei perioade de incertitudine, în care și Adunarea Națională a votat pentru eliminarea  ei de pe scena politică. Park Geun-Hye devine primul șef de stat sud coreean destituit astfel și, potrivit France Presse, își va pierde orice formă de imunitate. În termen de cel mult 60 de zile, în Coreea de Sud vor fi organizate alegeri anticipate.

Dosarul de corupție a fost deschis după  ce o apropiată a președintei a fost deferită justiției pentru că ar fi cerut sume uriașe unor mari grupuri industriale. Concret, Park este acuzată că împreună cu o prietenă şi un consilier – ambii inculpaţi – ar fi făcut presiuni asupra unor mari societăţi sud-coreene să facă donaţii  unor fundaţii care îi sprijineau iniţiativele politice. Preşedinta destituită a negat acuzaţiile .