Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Olanda a expulzat un ministru turc. Ankara: “Vom răspunde în cel mai dur mod„

turcia_protest.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.fr / REUTERS/Yves Herman

Tensiunile diplomatice între Turica şi Olanda escaladează: Poliţia olandeză a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii din faţa Consulatului turc din Rotterdam. În paralel, autorităţile  locale au expulzat un ministru turc, relatează BBC. Este vorba de Betul Sayan Kaya, ministrul Familiei, care se pregătea să participe la un miting electoral organizat de comunitatea turcă la Rotterdam. 

Totul a început sâmbătă, când autoritățile olandeze au interzis avionului ministrului turc de Externe Mevlut Cavusoglu să aterizeze la Rottterdam – după ce anterior îi ceruseră diplomatului să nu facă  în oraş campanie pentru referendumul din 16 aprilie, din Turcia. Președintele Erdogan a reacționat vehement, numind Olanda un “vestigiu al nazismului” şi a amenințat cu interdicţii de călătorie pentru diplomaţii olandezi. 

Turcia va răspunde în cel mai “dur mod” faţă de măsurile olandeze, a declarat duminică premierul Binali Yildirim, citat de agențiile internaționale de știri.

“Noi am protestat  în cel mai puternic mod faţă de situaţie şi am transmis autorităţilor olandeze că va exista un răspuns în modul cel mai dur (…). Vom răspunde pe măsură . E inacceptabil", ” a transmis premierul Yildirim într-un comunicat de presă. Iar Ministerul de Externe a anunțat că a informat Haga că ambasadorul la Ankara nu mai este binevenit.

În replică, premierul olandez Mark Rutte a declarat deja că afirnațiile preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan “întrec limita. “Este o remarcă nebunească, bineînţeles”, le-a spus Rutte  jurnaliştilor .