Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zi decisivă în parlamentul britanic pentru declanșarea rapidă a Brexit

img00069-20110917-1709.jpg

Big Ben
Parlamentul britanic a ajuns în fața votului final privind declanșarea ieșirii din UE
Image source: 
Petru Clej

Parlamentul britanic va dezbate luni proiectul legii care abilitează prim ministrul Theresa May să declanșeze ieșirea din Uniunea Europeană - Brexit, cu șanse mari ca actul să fie adoptat definitiv. Aceasta ar permite premierului să invoce chiar de marți articolul 50 al Tratului de la Lisabona, care declanșează o perioadă de negocieri de doi ani cu UE și se termină cu încetarea statutului de membru al Uniunii pentru Regatul Unit.

Proiectul legii care conține de fapt doar două articole se va întoarce luni pentru o nouă dezbatere în Camera Comunelor - camera inferioară, aleasă direct - cu două amendamente votate în Camera Lorzilor - camera superioară, numită. 

Primul amendament cere guvernului garantarea unilaterală a drepturilor cetățenilor UE aflați în Marea Britanie după încetarea calității de membru al Uniunii.

Al doilea amendament cere guvernului prezentarea în parlament spre aprobare a rezultatului negocierilor cu UE. 

Guvernul a anunțat deja că se opune adoptării în Camera Comunelor a celor două amendamente și cere deputaților Partidului Conservator condus de premierul May să voteze împotriva lor în dezbaterea de luni. 

Partidul Conservator are o majoritate absolută de 330 din cei 650 de de deputați, deși unii rebeli pro-europeni ar putea vota împotriva guvernului. 

La dezbaterea inițială amendamentul privind garantarea unilaterală a drepturilor cetățenilor UE a fost respins cu 330 de voturi la 288 și în mod normal disciplina de vot nu ar trebui să ofere prea multe șanse adoptării sale. 

Ministrul responsabil pentru ieșirea din UE, David Davis, a făcut apel la deputați "să nu lege mâinile premierului" la viitoarele negocieri cu UE.

Articolul 50 invocat marți?

Premierul May a spus în repetate rânduri că dorește un acord rapid privind garantarea drepturilor celor din UE aflați în Marea Britanie, dar numai în schimbul garantării drepturilor cetățenilor britanici care trăiesc în statele UE.

Regina Elisabeta a II-a și premierul Theresa MayImediat după promularea de către Regina Elisabeta a III-a, premierul May va putea invoca articolul 50

Opoziția a acuzat premierul că-i tratează pe cetățenii UE din Marea Britanie ca monedă de schimb și anunță că va insista în Camera Comunelor asupra amendamentului votat în Camera Lorzilor. 

Dacă, așa cum e mai probabil, Camera Comunelor respinge amendamentele și adoptă proiectul așa cum l-a trimis guvernul, atunci textul va merge în după amiaza zilei de luni în Camera Lorzilor, unde, conform convenției constituționale, camera numită se va înclina probabil în fața voinței camerei alese, cu atât mai mult cu cât electoratul britanic a votat cu 52% - 48% în favoarea ieșirii din UE în referendumul din 23 iunie 2016.

În cazul votării proiectului în termeni identici în cele două camere, proiectul merge la promulgare de către Regina Elisabeta a II-a, ceea ce este o simplă formalitate, întrucât potrivit cutumei constituționale monarhul nu are drept de veto, ultima oară când a fost exercitată această prerogativă fiind în 1707 de către Regina Ana. 

După promulgare, premierul May va putea notifica UE, poate chiar de marți potrivit relatărilor de presă, de intenția Marii Britanii de părăsire a Uniunii, act ce oficializează începutul negocierilor.

În acel moment, intențiile UE, necunoscute până acum, își vor face apariția în public și acest proces în premieră în istoria omenirii va începe cu adevărat. 

Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ