Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiției, opțiuni pentru Kovesi: Demisie sau demitere

kovesi.jpg

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi
Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
facebook.com

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că va discuta cu procurorul general al României, dar și cu procurorul șef al DNA, după decizia Curții Constituționale care susține că DNA și-a depășit atribuțiile demarând o anchetă privind elaborarea și emiterea controversatei ordonanțe 13. Într-o intervenție, duminică seară, la Antena 3, Tudorel Toader a lăsat să se înțeleagă că cei doi șefi din Justiție ar putea demisiona înainte de o posibilă decizie a sa de a-i revoca din funcții.

ACTUALIZARE 2: Ministrul Justiţiei și-a nuanțat, luni, declarațiile. “Nu am sugerat să îşi dea demisia. Am invocat doar o instituţie care există în Codul Muncii. Oricine poate să îşi dea demisia, nimeni nu este obligat să muncească împotriva voinţei lui”, a declarat Tudorel Toader.

ACTUALIZARE 1: Procurorul general a declarat, luni, la Realitatea TV, că nu va demisiona și că nu mai vrea să mai intre în polemici publice.

....................................................................

Ministrul Justiţiei spune că, în zilele următoare, va avea o discuţie cu procurorul general Augustin Lazăr şi, separat, cu procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, despre ancheta privind OUG 13. Tudorel Toader a subliniat că, în opinia sa, în acest caz, s-a încălcat legea, ministrul invocând decizia CCR, care a opinat că DNA și-a depășit atribuțiile anchetând controversata OUG 13.

"Voi discuta cu cei doi despre modul în care dânşii s-au raportat la lege, la standardul constituţional, la standardele Comisiei de la Veneţia", a spus Toader, care a dat de înţeles că nu exclude nici ca cei doi să demisioneze între timp, subliniind că, în urma evaluării sale, va lua o decizie inclusiv privind eventuala revocare a celor doi procurori generali.

Ministrul a criticat ancheta DNA privind oportunitatea şi constituţionalitatea OUG 13, considerând că CCR a demonstrat că Direcţia şi-a depăşit atribuţiile.

”Voi face o fundamentare, o evaluare a activităţilor desfăşurate de Ministerul Public, pe de o parte, de DNA, pe de altă parte. Atunci evaluarea va avea două componente, două direcţii: pe de o parte, cea profesională, pe cauză, pe de altă parte cea managerială, privind instituţiile pe care domniile lor le conduc.

Curtea Constituţională (CCR) a arătat recent că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.