Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Accent pe istorie: Serviciul britanic de informații externe (MI6) în cinematografe

sediu_mi6.jpg

Sediul central al MI6 din Vauxhall Cross, Londra
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Recent (începând cu săptămâna trecută), în cinematografele din Londra și din partea centrală a Marii Britanii, rulează un anunț  care transmite telespectatorilor că Serviciul britanic de informații externe (MI6) are nevoie de noi agenți, parte a unei campanii de recrutare a instituției. Mai multe din povestea MI6 la Accent pe istorie.

V-ați dorit vreodată sa fiți spioni? Pentru englezi, de exemplu, un prim pas ar fi să meargă la cinema, nu pentru un nou film James Bond, ci pentru că săptămâna trecută, Serviciul britanic de informații externe (MI6) a lansat în cinematografe, în premieră istorică, o campanie de atragere a cetățenilor în lumea spionajului. Un spot de 30 de secunde le transmite celor din public că MI6 are nevoie de agenți.

Să tragem puțin cu urechea în istoria celebrului serviciu de informații.

În jurul anului 1900 guvernul britanic se simțea puternic amenințat de ambițiile imperiale germane, astfel încât în iulie 1909 prim-ministrul Herbert Asquith a dispus constituirea Biroului Serviciul Secret. Acesta a fost organizat în două secțiuni, una internă și alta externă. La conducerea secției externe a fost numit Mansfield Cumming, un ofițer naval, care, de altfel, a rămas în istorie ca ,,părintele” Serviciului Secret de Informații - Secret Intelligence Service (SIS).

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, Secția Externe a început să colaboreze din ce în ce mai mult cu Serviciul Militar de Informații (Military Intelligence), iar în 1916 a adoptat chiar denumirea acestuia, prin abrevierea MI1. Apoi, convențional, au fost introduse mai multe astfel de abrevieri în funcție de specificul secției Serviciului; așadar, toate secțiile alcătuiau Serviciul Militar de Informații (Military Intelligence) și fiecăreia îi corespundea o cifră.

Altfel, de-a lungul timpului instituția a avut diferite denumiri printre care ,,Serviciul de Informații Externe’’, ,,Serviciul Secret” și ,,Serviciul Special de Informații”, pentru ca din 1920 să fie adoptată titulatura oficială ,,Serviciului Secret de Informații” - Secret Intelligence Service (SIS)-, folosită și în prezent.

Denumirea MI6 – Military Intelligence Section 6- a devenit cunoscută mai ales în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, și deși în anii ce au urmat și-a pierdut din relevanță, este folosită și în prezent pentru a desemna  Serviciului Secret de Informații.

Din 1994 MI6 s-a mutat în sediul actual, clădirea Vauxhall Cross, inaugurat de Majestatea Sa Regina Elizabeta a II-a și cunoscut în întreaga lume prin intermediul filmelor James Bond.

Moștenirea lăsată de primul director al Serviciului, Mansfield Cumming, a trecut testele istoriei, rapoartele de informații pe care el le numea ,,rapoarte CX”, păstrându-și și azi același titlu. Tot acesta, obișnuia să își scrie scrisorile cu cerneală verde, practică continuată de toți directorii Serviciului până în acest moment, cunoscuți și după inițiala ,,C”, titulatură moștenită tot de la domnul Cumming.

Dacă primiți o astfel de scrisoare păstrați secretul și nu uitați că istoria continuă...

 

 

Mihaela Simina este licențiată în istorie, specializarea relații internaționale, co-autor,  alături de Adrian Cioroianu, al volumelor ”Maria a României. Regina care a iubit viața și patria” (Curtea Veche Publishing - 2015) și ”Mihai I al României - un Rege cu onoare, loialitate și credință” (Curtea Veche Publishing - 2016) și colaborator al revistei Historia.

Ascultați rubrica ”Accent pe istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

 
Rubrica Accent pe istorie din 13 martie 2017