Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mircea Geoană: Accidentul diplomatic turco-olandez ascunde fracturi mai profunde

mircea_geoana_accident_diplomatic_turco_olandez_fracturi_profunde.jpg

Mircea Geoană, despre conflictul dintre Turcia şi Olanda: Este o criză extrem de gravă (Foto: arhivă RFI)
Mircea Geoană, despre conflictul dintre Turcia şi Olanda: Este o criză extrem de gravă (Foto: arhivă RFI)

Criza diplomatică dintre Turcia şi Olanda este extrem de gravă, declară la RFI Mircea Geoană, fost ministru de Externe, preşedinte al Institutului Aspen România. El se teme că “ne putem trezi oricând cu un Erdogan surescitat la apăsarea butonului nuclear care este lăsarea refugiaţilor sirieni şi irakieni din Turcia să vină către Europa”, lucru ce s-ar traduce printr-o “criză de proporţii epice”.

Mircea Geoană vorbeşte despre “o criză extrem de gravă. Olanda are miercuri alegeri, premierul în funcţie, dar şi extrema dreaptă, care se bat pentru întâietate au folosit şi au abuzat de acest subiect al prezenţei liderilor turci, a ministrului de Externe turc pentru mitinguri în favoarea referendumului din Turcia. Pe de altă parte, preşedintele Erdogan joacă o carte extrem de importantă, tot de natură electorală, are în curând un referendum cu privire la modificarea Constituţiei şi atribuirea de puteri absolute preşedintelui, deci domniei sale”.

Fostul ministru de Externe se teme de o fractură mai profundă: “De ambele părţi sunt mize electorale imediate, dar îmi este teamă că sunt fracturi mai profunde. Sunt doi aliaţi importanţi în NATO şi probabil că în clipa de faţă, Occidentul plăteşte într-un fel poliţa unor decenii de imigraţie, de politică de identitate, s-a crezut foarte multă vreme că simplul import de forţă de muncă ieftină, indiferent de etnie, de religie, poate rezolva problemele economice imediate. Iată că în timp, într-un context defavorabil, aceste probleme încep să se amplifice. Îmi este teamă că dincolo de un accident diplomatic extrem de sever (…), îmi este teamă chiar şi după consumarea alegerilor olandeze sau a referendumului din Turcia că aceste fracturi mult mai profunde, structurale vor risca să afecteze coerenţa Alianţei Atlantice şi de ce nu, chiar şi viitorul proiectului european (…). Ne putem trezi oricând cu un Erdogan surescitat la apăsarea butonului nuclear care este lăsarea refugiaţilor sirieni şi irakieni din Turcia să vină către Europa. De-abia atunci am putea avea o criză de proporţii epice”.