Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mircea Geoană: DNA-ul nu trebuie fetişizat, dar nici limitat, ar fi periculos

mircea_geoana_dna_fetisizat_limitat_periculos.jpg

Mircea Geoană: Evaluarea activităţii DNA să nu redevină un subiect politic (Foto: arhivă RFI)
Mircea Geoană: Evaluarea activităţii DNA să nu redevină un subiect politic (Foto: arhivă RFI)

Situaţia de la Ministerul Public trebuie analizată, fără a transforma acest lucru într-un război politic, ce ar putea genera un alt uriaş scandal diplomatic internaţional pentru România. Iată ce declară la RFI fostul ministru de Externe Mircea Geoană, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că va discuta cu procurorul general şi şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în urma deciziei CCR privind OUG 13.

Mircea Geoană consideră că evaluările anunţate de ministrul Justiţiei sunt fireşti, dar că trebuie să existe unele limite: “Atâta vreme cât există proceduri şi rânduială, nu cred că este absolut deloc nefiresc ca o situaţie complicată să fie analizată cu obiectivitate şi pe bază de proceduri, eu sunt convins că există proceduri pentru astfel de situaţii. Dacă în schimb, acest subiect redevine un subiect politic, redevine un subiect care redeschide deja o uriaşă rană şi un uriaş potenţial de scandal politic nesfârşit, atunci evident că trebuie să fim mult mai rezervaţi”.

În opinia fostului senator, “dacă există lucruri care au fost făcute greşit, ele trebuie analizate, pentru că şi fetişizarea DNA-ului sau a SRI-ului sau a procurorilor sau a judecătorilor nu este un lucru sănătos, o democraţie funcţionează cu elemente de control reciproc asupra puterilor, dar dacă există o tentaţie de a limita influenţa şi acţiunea anticorupţie a acestor instituţii, pe motive politice, acest lucru nu trebuie acceptat, este periculos”.

Mircea Geoană e de părere că “a lăsa un astfel de subiect neanalizat, neverificat cu obiectivitate şi pe bază de proceduri existente ar fi o greşeală, pentru că ar fi un îndemn la alte situaţii de acest gen. A abuza de o astfel de situaţie pentru a realiza un obiectiv politic este de asemenea o greşeală. Eu sper ca lumea să aibă înţelepciunea să corecteze o situaţie, fără a transforma acest lucru într-un alt război politic, într-o altă demonstraţie de masă în Piaţa Victoriei şi într-un alt uriaş scandal diplomatic internaţional pentru România”.

 
Mircea Geoană, despre evaluarea Ministerului Public